Cum să crești un copil inteligent și încrezător în forțele proprii. Cinci sfaturi de la un psiholog

Data publicării:
gradinita copil jucarie - GettyImages - 9 oct 15 1

Foto: Gulliver/Getty Images

Nu exagera cu laudele! Spunându-i în mod repetat că este „cel mai deștept”, copilul va înțelege că a fost înzestrat cu toate calitățile și nu va face eforturi pentru a le îmbunătăți. De asemenea, își va asuma mai puține riscuri, din teamă de a nu pierde ce deja are. În loc să-i lăuzi calitățile, laudă-l pentru efortul depus. Aşadar, atunci când ia o notă bună, reacţia recomandată este „sunt mândru de tine, înseamnă că ai studiat din greu”, în locul exprimării „sunt mândru de tine, eşti foarte deştept”. Acest tip de laudă ţinteşte efortul, un element ce poate fi controlat de copil, în detrimentul talentului aparent înnăscut, ce nu poate fi schimbat.

Laudă efortul, dar nu ignora rezultatul! Mulți părinți înțeleg că prin lăudând efortul, trebuie să nu dai importanță rezultatului. Greșit, spune specialistul. Te poți bucura alături de copil de succesul obținut, dar asigură-te că el înțelege că a reușit datorită efortului depus, și nu al calităților cu care a fost înzestrat.

Răspunde pozitiv la eșecuri! Una dintre cele mai frecvente greșeli pe care o fac părinții este să ignore eșecurile copiilor lor. Această perioadă este importantă în dezvoltarea lor, așa că arată-i copilului tău că nu trebuie să fii perfect întotdeauna și că din greșeli înveți să fii mai bun.

Nu este suficient să-l încurajezi să muncească mai mult. Ajută-l să-și stabilească obiective! Scopul nu este să-l extenuezi, încurajându-l mereu să muncească. Învață-l strategii și ajută-l să-și stabilească planuri de viitor. Scopurile trebuie să fie provocatoare, dar și realiste. De asemenea, în îndeplinirea planurilor trebuie să fie stabiliți anumiți pași pentru ca micuțul tău să poate observa progresul.

Discută cu el despre reușitele și eforturile tale. Povestindu-i despre experiențele tale prin care ai reușit depunând efort, și nu datorită abilităților tale, este o bună metodă de a-l motiva. Întreabă-te zilnic ce îl poți învăța nou pe copilul tău. Masa în familie poate fi o bună ocazie în care părinții pot povesti copiilor despre experiențele lor, despre cum au învățat din greșeli.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri