Festival inedit dedicat slăninei

Data publicării:
slana

Festival dedicat slăninei, la Cluj-Napoca. Preparatele din carne de porc, afumate, maturate sau fierte, au făcut deliciul publicului, dar mai ales al juriului care a trebuit să aleagă cea mai bună slănină din Transilvania.

SlanăFest se află la a 7-a ediție. Pe lângă târgul de produse locale, cel mai important moment al festivalului este competiția culinară destinată românilor iscusiți în prepararea produselor precum slănina, șunca sau cârnații.

Radu Zărnescu organizator eveniment: „Undeva la 50% din punctajul general îl reprezintă gustul”

Mulţi dintre participanţi se pot lăuda cu experienţă internaţională. Unii dintre ei chiar predau la şcoli culinare din zone îndepărtate.

Sorin Berar, carmangiu:E colanul asociației noastre, iar ce vedeți dumneavoastră puse pe el sunt insignele pe care le-am primit la schimb când am fost afară, când au venit colegi la noi la concursuri și competiții.”

Clujenii care calcă pragul acestui târg culinar sunt încântați că astfel de evenimente aduc în prim-plan produsele tradiționale românești.

Să avem noi produse românești, deci a noastre de aici, nu aduse din străinătate. Îs foarte bune.”

E bine să ne întoarcem la origini, este bine să mâncăm produse locale.”

Unii dintre jurați, aflați pentru prima dată în fața produselor românești tradiționale, au rămas impresionați de gustul și calitatea slăninei și cârnaților. Pentru ei, astfel de produse făcute în casele gospodarilor, reprezintă delicatese pe cale de dispariție.

Mario Savona, membru al juriului titrat: „Sunt toate produse naturale, în cea mai mare parte ele provin din bucătării mici, au calitatea de a fi gustate în restaurante de primă clasă.”

Marele câştigător este din Bogata de Mureş. Omul a participat cu patru sortimente de slană şi de patru ani ia premiul cel mare.

La festivalul dedicat slăninei intrarea este gratuită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri