VIDEO: Cel mai vechi vin din România

Data publicării:
vin

Acest vin era în colecţia celui mai bun prieten al meu. Şi, la debutul afacerii cu vinuri mi l-a oferit cadou. E un vin excepţional. Se numeşte Haut Briant şi este unul dintre cele cinci cele mai bune vinuri din Bordeaux”, spune colecţionarul.

Cel mai vechi vin produs în România însă nu se poate lăuda cu o asemenea vârstă. Colecţiile podgoriilor celebre apar în România abia în anul 1956.

Motivul îl explică Gheorghe Crăciunescu, oenolog: „România a avut o foarte importantă colecţie de vinuri, colecţia Casei Regale. Însă evenimentele care au trecut de la abdicarea regelui din 1947 au dus la o serie de pierderi irecuperabile în colecţia naţională de vinuri”.

Celebrele vinuri ale regelui Carol al II-lea au dispărut fără urmă. Regimul comunist a distrus tot ce mai rămăsese din colecţiile rafinate, considerate burgheze.

În calitatea sa de prim-ministru, Gheorghe Maurer a reuşit să-şi convingă tovarăşii din PCR că România are nevoie de o colecţie de vinuri de clasă.

Câteva sticle prăfuite de Grasă de Cotnari din 1956 – un vin de tezaur care costă în jur de 1.000 de euro - se află în colecţia de la Cotnari şi în tezaurul Băncii Naţionale a României. Fac parte din patrimoniul necunoscut al României şi se apropie de onorabila vârstă de 60 de ani. Dacă vinul din interior mai este bun la gust sau nu va rămâne un mister. Vinul de patrimoniu nu se vinde şi nu se bea. Este obiect de tezaur.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri