5.300 de oameni au donat pentru pantofii din „Vrăjitorul din Oz”

Data actualizării: Data publicării:
pantofii de rubin oz

Celebrii pantofi roşii ai personajului Dorothy, interpretat de actriţa Judy Garland în filmul „Vrăjitorul din Oz/ The Wizard of Oz”, vor fi restauraţi. Banii necesari – 300.000 de dolari - au fost obţinuţi printr-o campanie de strângere de fonduri lansată de National Museum of Natural History din Washington, administrat de Institutul Smithsonian din Statele Unite ale Americii, scrie News.ro.

pantofii de rubin oz

Oficialii muzeului au spus că şi-au atins scopul datorită contribuţiei a peste 5.300 de persoane, din 41 de ţări. Campania a început pe 17 octombrie, pe platforma de finanţare participativă Kickstarter, şi a avut la dispoziţie 30 de zile pentru a strânge suma de 300.000 de dolari. Banii vor fi folosiţi pentru lucrări de conservare imediată şi o nouă vitrină, creată astfel încât să protejeze pantofii şi să încetinească procesul de deteriorare a acestora.

Melinda Machado, un purtător de cuvânt al muzeului, a spus că va fi destul de complicată conservarea pantofilor, care au fost confecţionaţi din mai multe materiale - paiete, mărgele de sticlă şi postav roşu pe tălpi. „Va trebui să ne documentăm mult pentru a pune la cale un plan de «tratament» compatibil cu toate acele material diferite”, a spus Machado. Muzeul plănuieşte să includă pantofii într-o nouă expoziţie despre cultura populară americană, al cărei vernisaj este programat în anul 2018.

Pantofii, creaţi în urmă cu aproape 80 de ani de MGM Studios, au fost expuşi la National Museum of Natural History timp de peste trei decenii. Au ajuns aici în anul 1979, de la un donator anonim şi sunt singura pereche a cărei existenţă este cunoscută public. Se spune însă că au fost realizate mai multe perechi de încălţări şi că ar fi rezistat până în rezent cinci dintre ele.

Muzeul va anunţa curând o altă campanie de strângere de fonduri care are legătură cu unul dintre personajele din „Vrăjitorul din Oz/ The Wizard of Oz”. Filmul, apărut în 1939, este regizat de Victor Fleming şi o are pe Judy Garland în rolul principal. A câştigat două premii Oscar, pentru cel mai bun cântec („Over the Rainbow”) şi pentru cea mai bună coloană sonoră.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri