A murit actorul Michael Gambon, celebru pentru rolul profesorului Dumbledore din seria Harry Potter

Data actualizării: Data publicării:
Shots from Harry Potter and the Half-Blood Prince
Sir Michael Gambon în rolul profesorului Albus Dumbledore, din seria Harry Potter. Sursa foto: Profimedia Images

Actorul Sir Michael Gambon, cel mai bine cunoscut la nivel internațional pentru rolul profesorului Albus Dumbledore din șase dintre cele opt filme Harry Potter, a murit la spital, la vârsta de 82 de ani, în urma unei crize de pneumonie, a dezvăluit astăzi familia sa, transmite BBC.

Sir Michael Gambon și-a început cariera de 60 de ani alături de Sir Laurence Olivier și a fost foarte iubit de publicul mai tânăr ca Albus Dumbledore în filmele Harry Potter.

Maggie Smith, Michael Gambon, Alan Rickman, Jim Broadbent and Daniel Radcliffe in "Harry Potter and the Half-Blood Prince"
Maggie Smith, Michael Gambon, Alan Rickman, Jim Broadbent și Daniel Radcliffe în "Harry Potter și Prințul Semipur". Sursa foto: Profimedia Images

Soția sa Lady Gambon și fiul său Fergus Gambon, au transmis o declarație, comunicată de publicista Clair Dobbs:

„Suntem devastați să anunțăm pierderea lui Sir Michael Gambon. Iubit soț și tată, Michael a murit liniștit în spital, cu soția sa Anne și fiul Fergus lângă pat, în urma unei crize de pneumonie. Michael avea 82 de ani.

Vă rugăm să ne respectați confidențialitatea în acest moment dureros și vă mulțumim pentru mesajele dumneavoastră de sprijin și dragoste.”

Actorul a fost cel mai bine cunoscut pentru rolul profesorului Albus Dumbledore în șase dintre cele opt filme Harry Potter. Sir Michael a apărut și în Fantastic Mr Fox, a jucat rolul detectivului francez Maigret și a jucat în The Singing Detective. 

Sir Michael Gambon și-a început cariera ca unul dintre membrii originali ai companiei de actorie a Teatrului Național a lui Laurence Olivier din Londra. A câștigat trei premii Olivier pentru spectacole în producțiile Teatrului Național.

A jucat rolul detectivului francez Jules Maigret în serialul ITV Maigret și a fost, de asemenea, cunoscut pentru rolul lui Philip Marlow din filmul The Singing Detective de la BBC de Dennis Potter.

Sir Gambon a preluat rolul lui Dumbledore - directorul școlii de vrăjitori Hogwarts - în seria de succes Harry Potter, bazată pe romanele lui JK Rowling, după moartea lui Richard Harris în 2003.

A fost nominalizat la premiile Emmy pentru rolul său în rolul domnului Woodhouse într-o adaptare după Emma a lui Jane Austen în 2010 și pentru rolul președintelui Lyndon B Johnson în Path to War în 2002. De asemenea, a primit o nominalizare la Tony în 1997 pentru un rol din David Hare din piesa Skylight.

Actorul – cunoscut drept „Marele Gambon” în cercurile actoriei – a apărut ultima dată pe scenă în 2012, într-o producție londoneze a piesei lui Samuel Beckett All That Fall.

A fost numit cavaler pentru serviciile oferite industriei divertismentului în 1998.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri