Cristi Puiu, premiu pentru cel mai bun regizor la secțiunea „Encounters” a Festivalului de film de la Berlin

Data actualizării: Data publicării:
cristi puiu

Cristi Puiu a primit sâmbătă premiul pentru cel mai bun regizor la secţiunea „Encounters” a Festivalului de la Berlin 2020, pentru pelicula „Malmkrog”.

„Encounters” este o secţiune introdusă de anul acesta la Berlinală, care se află la cea de-a 70-a ediţie. „Malmkrog”, al şaselea lungmetraj al lui Cristi Puiu, a deschis noua secţiune a Berlinalei.

Filmul este o producţie România, Serbia, Elveţia, Suedia, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia de Nord şi are o durată de 200 de minute.

În secţiunea Encounters au mai fost selectate filme din ţări ca SUA, Argentina, Norvegia, Germania şi Portugalia, în total 14 producții din întreaga lume.

Este pentru a doua oară când prestigiosul festival de la Berlin îi acordă regizorului român recunoașterea internațională, după Ursul de Aur primit pentru scurtmetraj în 2014

Regizorul Cristi Puiu nu a fost prezent la festivitatea de premiere, premiul fiind ridicat de actorul Frédéric Schulz-Richard, care interpretează rolul principal din film.

Presa internaţională lăudase „Malmkrog”, după premiera de la Belin: „O dramă de epocă cerebrală care îţi rămâne în minte”, „Un film de o seriozitate aproape intimidantă”, „O capodoperă plină de intensitate”, au apreciat criticii.  „Un film european uriaș, de-a dreptul eroic” l-a descris presa internațională.

malmkrog 2Credit foto Sorin Nainer
malmkrog 2Credit foto Sorin Nainer

Credit foto: Sorin Nainer

Cel mai provocator proiect al regizorului Cristi Puiu

Este până în prezent cel mai provocator proiect al regizorului Cristi Puiu: o ecranizare de epocă, cu un scenariu adaptat după „Trois entretiens” de Vladimir Soloviov (1853–1900), filmat timp de 40 de zile la conacul Apafi din satul Mălâncrav (Sibiu).

Scenariul „Malmkrog” este scris de Cristi Puiu, după „Trois entretiens”, un text al filosofului rus Vladimir Soloviov, iar imaginea este semnată de Tudor Panduru. Din distribuţie fac parte Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot şi István Téglás.

Acţiunea se petrece la conacul lui Nikolai (Frédéric Schulz-Richard), în preajma Crăciunului, unde sunt invitaţi, între alţii, un politician, o tânără contesă şi un general de armată. Iau cina şi conversează, se implică în jocuri de societate. Pe măsură ce petrecerea avansează, discuţia este tot mai aprinsă, diferenţele culturale încep să se evidenţieze şi atmosfera devine una tensionată. În final, fiecare este victima propriului discurs.

„O interogare asupra cinematografiei și memoriei” – așa cum declară regizorul Cristi Puiu – Malmkrog este construit în jurul a cinci personaje, iar actorii vorbesc în limba franceză, doar câteva replici fiind în germană, rusă și maghiară. Decorul și costumele redau atmosfera începutului de secol XX din Transilvania.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Considerat deschizătorul de drum al Noului Val din cinematografia românească, Cristi Puiu a regizat Marfa și banii (2001), Moartea Domnului Lăzărescu (2005), film câștigător al Premiului Un Certain Regard la Festivalul Internațional de la Cannes, Aurora (2010), Sieranevada (2016), propunerea României la Premiile Oscar.

Cristi Puiu a fost distins cu titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor de către ambasadorul Franței în România, Henri Paul, în anul 2011 și decorat cu Ordinul de Merit în Grad de Cavaler de statul român în 2006.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri