Oscar 2023. Zeci de mii de oameni cer scoaterea lui Donnie Yen de pe lista prezentatorilor, din cauza legăturilor cu comuniștii chinezi

Data publicării:
donnie yen tine un pistol in mana - scena de film
Zeci de mii de oameni cer scoaterea lui Donnie Yen de pe lista prezentatorilor premiilor Oscar 2023. Foto: Profimedia

O petiție care cere ca actorul Donnie Yen să nu mai fie pe lista prezentatorilor la premiile Oscar 2023, din cauza legăturilor sale cu Partidul Comunist din China, a strâns zeci de mii de semnături, relatează CNN.

Actorul în vârstă de 59 de ani, cunoscut pentru rolul său din „Rogue One: A Star Wars Story” și franciza extrem de populară „Ip Man”, a fost de multă vreme o figură controversată în Hong Kon, din cauza apartentelor critici la adresa mișcării pro-democrație din oraș.

Descriindu-l pe Yen drept „susținător al regimului comunist chinez”, petiția online face referire câteva declarații despre care susține că ar trebui să-l descalifice pe actor de la participarea la cea de-a 95-a ediție a Premiilor Academiei, care va avea loc pe 13 martie.

Printre exemple este un interviu publicat săptămâna trecută în GQ, în care Yen a vorbit despre mitingurile de amploare, ocazional violente, în favoarea democrației, care au avut loc în Hong Kong pe tot parcursul anului 2019.

„Nu a fost un protest, a fost o revoltă”, a spus Yen pentru GQ despre demonstrații, care au fost în cele din urmă suprimate prin arestări în masă și introducerea unei legi stricte de securitate națională de către Beijing.

Guvernul și poliția din Hong Kong, precum și autoritățile și mass-media de stat din China continentală, se referă, de asemenea, la demonstrații drept „revolte”, o expresie respinsă de manifestanții pro-democrație.

Petiția susține că declarațiile lui Yen „nu numai că încalcă spiritul libertății de exprimare, ci neagă drepturile oamenilor din Hong Kong de a lupta pentru libertatea și democrația lor”.

Petiția a fost creată sâmbătă de „un grup de oameni din Hong Kong” și de atunci a strâns peste 84.000 de semnături.

„Dacă Comitetul Oscar continuă să invite o astfel de persoană ca prezentator, acest lucru va deteriora imaginea și reputația industriei cinematografice și va cauza prejudicii grave drepturilor omului și valorilor morale”, se arată în petiție.

Weekendul trecut, Yen a fost văzut la o întâlnire Partidului Comunist la Beijing, ca parte a unui organism consultativ pentru arte și cultură.

Yen a spus atunci că sunt necesare mai multe filme de acțiune chinezești care „să spună povestea Chinei”, potrivit publicației de stat Global Times.

Organizatorii premiilor Oscar nu au comentat public petiția. Rprezentantul lui Yen a refuzat să ofere o declarație pentru CNN.

Nu este prima dată când Yen este criticat de susținătorii democrației din Hong Kong. El a fost criticat după ce a cântat alături de liderul chinez Xi Jinping, în 2017, și pentru că a sărbătorit întoarcerea Hong Kong-ului „în patria China”.

„Mulți oameni ar putea să nu fie fericiți pentru ceea ce spun, dar vorbesc din propria mea experiență”, a a fost reacția actorului.

Yen urmează să prezinte ceremonia premiilor Oscar alături de alți actori importanți, inclusiv Riz Ahmed, Emily Blunt, Ariana DeBose, Samuel L. Jackson și Dwayne Johnson.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri