Alexandra Albu, Caravana „Turist Acasă”: Absolut tot ce am făcut pentru pregătirea acestei emisiuni a fost o premieră

Data publicării:
Alexandra Albu
Alexandra Albu, jurnalist Digi24

Alexandra Albu este, alături de Cătălin Nunu, gazda Caravanei Digi24 „Turist Acasă”. După 12 ani de știri externe, ea a lăsat redacția pentru două luni de călătorii prin țară, în căutarea celor mai interesante destinații de vacanță.

- Vei prezenta o emisiune nouă în grila Digi24. Cum ai primit propunerea de a fi coprezentator al matinalului Turist în România? Ce crezi că va fi nou sau diferit în această experiență ca prezentator de matinal?

Alexandra Albu: A fost o surpriză să fiu cooptată în acest proiect. De 12 ani, sunt redactor și reporter la știrile externe, așadar, o emisiune este, pentru mine, o provocare uriașă și un teritoriu complet nou. Ca reporter, ai o contribuție la un jurnal, la o emisiune, dar ca moderator trebuie să te ocupi integral de programul respectiv. Absolut tot ce am făcut pentru pregătirea acestei emisiuni a fost o premieră. Și, ca toate începuturile, a fost greu, dar și satisfacțiile sunt mari. A contat și că am avut alături o echipă extraordinară care m-a ajutat să fac tranziția de la reporter la moderator.

- Alături de Cătălin Nunu, ai fost gazda studioului dedicat românilor din străinătate, la alegerile europarlamentare, dar și a transmisiunii live de la Șumuleu-Ciuc, în cadrul vizitei apostolice a Papei Francisc în România. Povestește-ne ce au însemnat pentru tine, ca jurnalist, aceste experiențe.

- Am crescut profesional foarte mult, în foarte scurt timp. Au fost experiențe pe care le întâlnești de puține ori în viață și, chiar dacă m-au scos din zona de confort, n-aș fi putut refuza astfel de provocări. Cătălin și cu mine am fost oamenii potriviți la locul potrivit, mă refer la summitul Consiliului European de la Sibiu, acolo unde a început povestea acestei echipe, cu ajutorul Ralucăi Munteanu, producător la Digi24. Dacă trag linie, ultimele luni au însemnat pentru mine un nou început în televiziune. Au însemnat și multă muncă, multe zile departe de casă și mai puțin timp pentru mine. 

- Ai fost trimisul special Digi24 la alegerile din SUA, în 2016. Cu ce impresii te-ai întors de acolo?

- A fost a doua școală de jurnalism. Mi-a fost gazdă o televiziune de știri din Denver, Colorado. Acolo am învățat stilul american de a face presă de televiziune. Am avut ocazia să merg alături de reporterii locali la toate mitingurile electorale organizate în Denver, în ultimele două săptămâni ale campaniei pentru alegerile prezidențiale. Așa l-am văzut în carne și oase pe cel care este acum președintele Statelor Unite, pe Donald Trump.

- Îți mai amintești prima ta experiență jurnalistică? 

- Îmi amintesc primul breaking news. Eram angajată de 5 zile, redactor de știri externe, pe tura de noapte, într-o televiziune de știri care la momentul acela transmitea în direct 24/24. La 3 dimineața a venit informația că se prăbușise un pod rutier din Statele Unite. Parcă văd și acum imaginile transmise de televiziunile americane cu ruinele podului și mașinile care atârnau la zeci de metri deasupra unei prăpastii. Cu toată experiența mea de 5 zile în presă, a trebuit să furnizez informații și să scriu materiale care să susțină o emisie continuă, timp de câteva ore. A fost „botezul”.

- Care sunt principalele repere ale matinalului de weekend? De ce ar fi util pentru un telespectator să se uite la matinalul de weekend?

- Va fi un ghid turistic. Ne-am propus să le prezentăm telespectatorilor locuri cu potențial turistic fantastic, dar trecute cu vederea sau în care se investește prea puțin. Vom vorbi despre toate aspectele unei vacanțe în țară, cum să alegeți o destinație, cum să ajungeți acolo, ce variante de cazare există și cu ce vă puteți umple timpul liber. Ne vom abate de la cărările bătătorite și ne vom aventura în munți, pe plaje sălbatice ori în subteran.

- Ce locuri din România preferi ca turist?

- Merg la mare oricând. Chiar și pentru câteva ore, într-o noapte de noiembrie. Acolo îmi încarc bateriile în orice anotimp. Nici nu știu dacă se poate numi turism. Îmi plac satele din Transilvania, sunt îndrăgostită de Cluj-Napoca, dar și de Iași. Sunt încă atâtea locuri pe care nu le-am vizitat și în care vreau să ajung: Cazanele Dunării, Maramureș, Bucovina. Ar trebui să fiu “turist acasă” mai des.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri