Florența vrea să interzică închirierile de tip Airbnb. Localnicii sunt exasperați de turismul excesiv

Data actualizării: Data publicării:
Legislația, care va fi votată miercurea viitoare, va interzice ca proprietățile din centrul istoric al orașului să poată fi închiriate pe termen scurt. FOTO: Profimedia

Localnicii din orașele turistice ale Europei își găsesc tot mai greu o locuință de închiriat, pe măsură ce turismul excesiv și închirierile de scurtă durată în regim hotelier se înmulțesc. Florența, una dintre cele mai bine cotate destinații turistice din Europa, ia măsuri. Municipalitatea a anunțat că intenționează să interzică închirierile pe termen scurt, precum cele de tip Airbnb, transmite CNN.

Noua legislație, care va fi votată miercurea viitoare și care se așteaptă să rămână în vigoare până în noiembrie, va interzice ca proprietățile din centrul istoric al orașului să poată fi închiriate pe termen scurt.

Primarul Florenței, Dario Nardella, a declarat pentru CNN că legislația abordează "o situație urgentă pentru o dereglementare totală".

"Suntem martorii unei creșteri a turismului din ce în ce mai pronunțată, care s-a accentuat odată cu pandemia”, a mai spus el.

Cifrele date publicității de primărie arată că 75% dintre închirierile pe termen scurt din Florența sunt concentrate în doar 5% din teritoriul orașului, respectiv în centrul istoric, sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Legislația are drept scop abordarea acestui procent de 5%.

Dacă va fi trece, reglementarea va interzice chiriile pe termen scurt în centrul orașului. În plus, în tentativa de a stimula contractele pe termen lung, oricărui proprietar care își transformă imobilul cu destinație Airbnb într-unul dedicat închirierii pe termen lung nu va mai plăti vreme de trei ani impozitele pe proprietate pentru spațiul respectiv.

Legea nu va retroactiva – astfel încât oricine are un contract existent de închiriere pe termen scurt îl va putea menține.

Au fost făcute circa 4.000 de noi solicitări de închiriere pe termen scurt de când măsura a fost anunțată, transmite presa locală. Unele imobile funcționau deja în mod ilegal, alți proprietari depun cereri la primărie pentru a-și închiria proprietățile prin Airbnb în viitor.

Nardella a mai spus că autoritățile iau măsuri pentru a proteja patrimoniul Florenței.

"Punem o interdicție simplă în zona UNESCO pentru a ne îndeplini responsabilitățile de a proteja identitatea culturală și materială a centrul istoric și pentru a atenua efectul creșterii chiriilor în întregul oraș – care sunt direct legate de creșterea închirierilor turistice pe termen scurt", a mai explicat primarul.

Chiar dacă autoritățile locale au solicitat Executivului de la Roma să se ocupe de această situație, Nardella susține că au fost ignorați și de aceea "și-au suflecat mânecile, pentru că de prea mult timp cerem o reglementare care nu se produce".

"Nu putem asista la schimbarea centrului nostru istoric și nu mai putem gestiona toate problemele cetățenilor care nu reușesc să găsească un apartament de închiriat. În fața inerției guvernului și a parlamentului, este datoria noastră să acționăm pentru a mai potoli această urgență socială", a mai spus primarul.

Lorenzo Masi, un consilier din cadrul Cinci Stele, s-a întrebat "ce se va întâmpla cu cei care nu închiriază proprietăți în întregime în regim hotelier, ci închiriază, spre exemplu, o cameră în casa în care locuiesc – în multe cazuri pentru a face față costurilor".

"Am avea nevoie de planuri care să includă acest tip de situații, în care grupurile cele mai defavorizate să nu fie puse laolaltă cu cei care fac business din asta", a întărit el.

Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Airbnb susține că platforma pe care o reprezintă a propus reglementări în acest sens.

"Recunoaștem provocările cu care se confruntă orașele istorice din Italia și vrem să ajutăm. Am propus reglementări naționale pentru închirierile pe termen scurt în Italia, care sunt clare și simplu de urmat și care ar asigura un home-sharing responsabil în fiecare oraș", a precizat reprezentantul Airbnb pentru CNN.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri