Țara cu nouă sate

Data publicării:
tara bargaului

Imaginaţi-vă un loc în care oamenii merg pe stradă îmbrăcaţi în costume populare, femeile ţes la război, coc pâine în cuptoare, unele vechi de 300 de ani, în timp ce bărbaţii sunt printre cei mai pricepuţi mesteşugari.

Un astfel de loc există în România şi se numeşte Ţara Bârgăului. Acolo, oamenii trăiesc după reguli simple, păstrate din generaţie în generaţie. Iată povestea celor care susţin că au ţara lor, la graniţa dintre Ardeal şi Moldova.

Țara Bârgăului se întinde, de la est la vest, între Pasul Tihuța și localitatea Rusu Bârgăului și este una dintre cele mai fascinante zone din România. O astfel de țară nu există în realitate, copiii nu învață despre ea nici măcar la orele de geografie. Și totuși, oamenii care trăiesc în așezările de pe Valea Bârgăului spun că un loc precum cel din județul Bistrița nu se mai găsește niciunde în lume.

Țara Bârgăului este formată din mai multe sate care poartă în extensie denumirea „Bârgăului”: Rusu Bârgăului, Josenii Bârgăului, Mijlocenii Bârgăului, Susenii Bârgăului, Prundu Bârgăului, Bistrița Bârgăului, Tiha Bârgăului și Mureșenii Bârgăului. Plus Munții Bârgăului!

Cuvântul „bârgău” își are originea în latină și înseamnă de fapt o așezare în apropierea vămii sau a graniței.

Nunta pe Valea Bârgaielor este una dintre tradițiile care în timp s-a transformat într-un adevărat spectacol. În fiecare an, în satele din Valea Bârgăului se organizează „Alaiul nunților de pe Bârgău”. Druștele, chemătorii, stegarii călare și datul găinii au creat din căsătorie un ritual fascinant pentru turiștii care ajung pe timpul iernii în zonă.

Pâinea din Țara Bârgăului este o altă tradiție unică în România, pentru că, spun localnicii, nicăieri nu se mai coace un astfel de aluat. Se frământă într-o covată veche de 300 de ani cu ingredientele obișnuite - apă, sare, făină, drojdie - dar după ce se lasă la dospit o oră, este îmbogățit cu un ingredient neobișnuit: slănină. Pâinea se lasă la copt în cuptoarele special construite cel puțin jumătate de oră.

Tăul Zânelor, Cheile Bistriței Ardelene sau Stâncile Tătarului sunt câteva dintre locurile pe care orice turist trebuie să le vadă atunci când ajunge pe Valea Bârgăului.

O noapte de cazare la pensiunile din zonă costă între 50 și 150 de lei. Călătorie plăcută!

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri