Pacient bariatric operat în Turcia, salvat de medicii români din Centrul de Excelență în Chirurgia Obezității din Ponderas

Data actualizării: Data publicării:
v2 Articol susținut de Regina Maria

În România, 31,4% dintre adulţii cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate, iar 34,6% sunt supraponderali, conform Studiului Naţional PREDATORR. În acest context, operațiile de chirurgie bariatrică și metabolică sunt, de cele mai multe ori, soluția salvatoare în cazul persoanelor care suferă de obezitate. Kilogramele în plus asociază diverse afecțiuni precum diabet, hipertensiune arterială, apnee de somn, disfuncții erectile, probleme de fertilitate, depresie și izolare socială, iar pe termen lung crește riscul de cancer și scade speranța de viață.

La 45 de ani, Bogdan a decis să recurgă la o astfel de intervenție chirurgicală pentru a scăpa de problemele sale de greutate și a hotărât, din considerente financiare, să facă intervenția la Istanbul. La jumătatea lunii ianuarie 2022, Bogdan și soția lui au zburat spre Turcia, unde el a făcut operația de micșorare a stomacului. Dar problemele au început sa apară chiar la câteva zile după intervenție.

L-au trimis acasă dupa operație, deși nu se simțea bine

Cu o zi înainte să plecam acasă a început sa facă febră. Am anunțat că ceva nu este în regulă, dar au spus că, din punctul lor de vedere, totul este normal și putem merge liniștiți acasă și așa am făcut. Dar febra a continuat în zilele următoare, iar în momentul în care a fost îndepărtat tubul de dren pus în timpul operației a început să curgă de acolo infecție și, deși i-a fost administrat antibiotic, era din ce în ce mai rău.”, ne-a explicat Gabriela, soția lui Bogdan.

Bogdan a stat internat în clinica din Turcia peste 11 zile, timp în care nu s-a găsit nicio rezolvare pentru problemele sale, iar starea lui se agrava pe zi ce trece. “I-au fost făcute niște investigații superficiale. Ne-au spus că nu este vorba de o fistulă gastrică, că nu este nimic grav, dar pentru siguranța lui, în cazul în care ar exista o fistulă cât de mică, ei vor încerca să îi pună un tub în stomac. Astfel, a intrat din nou în operație, pentru a doua oară.” A completat Gabriela.

Când au ajuns în Ponderas, Bogdan avea 5% șanse de supraviețuire

Disperați că medicii din Turcia nu reușesc să rezolve problema medicală a soțului ei, Gabriela a luat legătura cu o prietenă care a îndrumat-o de urgență către spitalul Ponderas Academic Hospital, către echipa singurului Centru de Excelență în Chirurgia Obezității din România, coordonat de prof. dr. Cătălin Copăescu. Au plecat din Turcia știind că riscă enorm, dar în acelasi timp erau conștienti că a fost cea mai bună decizie pe care au luat-o.

Abia când a ajuns în Ponderas, Gabriela a înțeles cât de gravă era starea lui Bogdan, acesta fiind plin de colecții în abdomen, iar infecția îi ajunsese până în cavitatea toracică.

În mai putin de 60 de minute, Bogdan era pe masa de operație

Rapiditatea intervenției și experiența cumulată în zeci de ani în chirurgia bariatrică și metabolică a echipei multidisciplinare din Ponderas au făcut diferența între viață și moarte în cazul lui Bogdan.

În mai puțin de o oră am realizat gravitatea septicității generale. Era infectată o cantitate imensă de lichid intraperitoneal, s-a făcut tomografie și a fost pus pe masa de operație într-un timp foarte scurt. Intervenția a fost una complexă și lungă, care a durat în jur de 7 ore. Au fost realizate multiple proceduri pentru a drena cavitatea peritoneală de unde s-au extras 2 litri și jumătate de lichid purulent.”, explică prof. dr. Catalin Copăescu, Chirurg de Excelență în Chirurgia Bariatrică și Metabolică și coordonatorul singurului Centru de Excelență în Chirurgia Bariatrică din România.

Starea lui Bogdan a început să se îmbunătățească imediat după operația efectuata in Ponderas

Operația a fost o reușită, iar primele semne că Bogdan avea să-și revină au venit de îndată ce s-a trezit din anestezie. Recuperarea postoperatorie a fost lentă, însă favorabilă. Bogdan a stat internat în Ponderas 15 zile, timp în care medicii și tot personalul s-au asigurat că se alimentează adecvat, că incepe să se mobilieze și să meargă.

Au trecut peste 6 luni de la operația realizată în regim de urgență în Ponderas, iar Bogdan se simte foarte bine. Și-a reluat activitățile obișnuite, si este fericit și recunoscător că este în viață.

În Ponderas ajung săptămânal 2-3 pacienți cu diferite complicații postoperatorii

Săptămânal, 2-3 pacienți ajung în atenția echipei multidisciplinare din Ponderas, din cauza complicațiilor postoperatorii apărute în urma procedurilor de chirurgie bariatrică efectuate în Turcia. În Ponderas Academic Hospital există singurul Centru de Excelență în Chirurgia Bariatrică din țară, iar programul și serviciile oferite pacienților sunt certificate la nivel internațional.

Chirurgia bariatrică este un tip complex de chirurgie, care nu presupune numai realizarea unei simple operații. Deoarece produce modificări majore în întreg organismul, intervenția chirurgicală trebuie întotdeauna să fie însoțită de o serie de etape esențiale – o evaluare detaliată care să ofere informații exacte și complete despre starea de sănătate a pacientului înainte și după intervenție, o echipă medicală multidisciplinară, o urmărire postoperatorie atentă și o monitorizare pe perioadă nedeterminată. Operația reprezintă numai o parte a ceea ce înseamnă un program de chirurgie bariatrică. Este foarte important ca pacienții să analizeze toate implicațiile intevenției bariatrice, să înțeleagă întreg procesul și să aibă alături o echipă de medici competenți pe tot traseul, de la investigațiile preoperatorii, la monitorizarea pe termen lung. Pentru mai multe informații și programări, puteți suna la unul din numerele de telefon: 0756126777 sau 0752288037.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri