Azi vor fi chiar și 23 de grade din cauza unui val de aer cald african. De luni însă, un ciclon din Mediterana schimbă vremea radical

Data publicării:
Heavy rain with a vintage umbrella revealing a blue sky
Azi vor fi chiar și 34 de grade. Apoi, vremea se schimbă radical. FOTO Getty Images

Sunt noi alerte de la meteorologi de vânt puternic. Sunt vizate sud-estul și vestul țării, iar la munte rafalele vor depăși chiar 100 de km/oră. Un aer foarte cald dinspre nordul Africii aduce azi temperaturi cu peste 15 grade mai mari decât normalul perioadei, dar de luni după-amiază vremea se va răci, iar ploile vor cuprinde aproape toată țara. 

Meteorologii au prelungit avertizările cod galben de vânt puternic.

Astfel, duminică, până la ora 22.00 vântul va avea intensificări în Banat, Crișana, sudul Transilvaniei, Dobrogea, estul Munteniei și sud-estul Moldovei, precum și în Carpații Occidentali, Meridionali și de Curbură. Vor fi viteze în general de 55...65 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăși 90...100 km/h. Intensificări temporare ale vântului, cu viteze de 40...45 km/h, vor fi local și în restul țării.

De la ora 22.00 până luni la ora 18.00, codul galben se va restrânge, iar vântul va avea intensificări în Dobrogea, estul Munteniei și sud-estul Moldovei. Vor fi viteze în general de 55...65 km/h, iar în județul Constanța și pe litoral, rafalele vor depăși temporar 70 km/h. Pe litoral vântul va continua să prezinte intensificări în prima parte a nopții de luni spre marți, cu viteze de 50...55 km/h.

Metorologul Mihai Huștiu a declarat la Digi24 că circulația sudică a aerului se menține intensă și determină un raport de aer foarte cald dinspre nordul Africii, motiv pentru care temperaturile sunt cu peste 15 grade mai mari față de cele normale perioadei.

Azi vor fi maxime cuprinse între 13 grade în estul Transilvaniei și 23 de grade în sudul Dobrogei. În București vor fi 20 - 21 grade Celsius.

Duminică, ploile vor fi puține, dar de luni ciclonul prezent în bazinul central al Mării Mediterane va avansa spre Peninsula Balcanică și, implicit, spre România. De luni după-amiază aria ploilor se va extinde în toate zonele țării, sunt așteptate ploi, averse, descărcări electrice în sud, sud-est. 

Dacă luni vor mai fi 18 - 19 grade Celsius, de marți este așteptată o răcire treptată de la o zi la alta, astfel că temperaturile vor fi cuprinse între 6 și 14 grade. Va ploua marți și miercuri, iar la munte, la peste 1.500 metri altitudine vor fi lapoviță și ninsoare, a spus meteorologul.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri