Cod galben de caniculă azi și mâine. Meteorologii anunță și furtuni cu grindină în jumătate de țară

Data actualizării: Data publicării:
A tourist refreshes himself in a fountain at Piazza del Popolo in Rome.
Roma are 2.500 de fântâni cu apă potabilă pentru turiști. Foto: Profimedia

Administrația Națională de Meteorologie a emis joi dimineață o nouă avertizare cod galben de caniculă, valabilă timp de două zile în partea de sud-est a țării. Concomitent, în jumătatea de nord și de est a țării, va intra în vigoare azi, la prânz, un cod galben de furtuni cu vijelii și grindină, valabil până diseară.

Codul galben de caniculă este valabil azi și mâine, în județele din sud-estul României (foto).

cod 1
Sursă foto: ANM

Valul de căldură se va menține în Muntenia, Dobrogea și în sudul Olteniei și al Moldovei. Va fi caniculă, disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade, anunță ANM, precizând că valul de căldură și disconfortul termic vor persista, îndeosebi în regiunile sudice, și în următoarele zile.

Tot azi, la ora 12:00, intră în vigoare și un cod galben de instabilitate atmosferică, care va fi valabil până diseară, la ora ora 22:00, în județele din nordul și estul țării (foto).

cod 2
Sursă foto: ANM

În Maramureș, Moldova, Dobrogea și în estul Transilvaniei și în nordul și estul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale în general de 55...70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp), potrivit ANM, cu mențiunea că astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în celelalte regiuni.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri