Cod galben de inundații în opt județe

Data publicării:
inundatii galati fb

Hidrologii au emis o atenționare cod galben de inundații pentru râuri din opt județe din Muntenia, Oltenia și Banat și pentru afluenții mici ai Dunării, valabilă de marți, de la ora 3:00, până miercuri, la ora 9:00.

Potrivit hidrologilor, atenționarea vizează râurile din bazinele hidrografice: afluenții mici ai Dunării aferenți sectorului amonte Drobeta Turnu Severin (județele Mehedinți și Caraș Severin), Desnățui (județele Mehedinți și Dolj), Jiu-bazin amonte s.h. Răcari (județele Hunedoara, Gorj, Dolj și Mehedinți), Lotru (județul Vâlcea), Olteț-bazin superior și mijlociu (județele Gorj și Vâlcea), afluenții Oltului aferenți sectorului aval s.h. Sebeș Olt — amonte acumularea Strejești (județele Vâlcea și Argeș), râurile mici din bazinele superioare ale Argeșului și Dâmboviței (județele Argeș și Dâmbovița), relatează Agerpres.

Se vor produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale Cotelor de Atenție.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe afluenții mici ai Dunării aferenți sectorului amonte Orșova și pe unele râuri mici din județele Mehedinți, Gorj și Vâlcea.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod portocaliu de ploi și vânt în cinci județe din centrul și nord-vestul țării, respectiv o avertizare Cod galben de vremea rea, în 13 județe din zonele Moldovei, Munteniei și Olteniei, valabile începând de luni dimineață.

În intervalul 23 octombrie, ora 10:00 — 24 octombrie, ora 23:00, va fi în vigoare avertizarea Cod galben de ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului la munte. Din dimineața zilei de luni, 23 octombrie, aria ploilor se va extinde dinspre vest cuprinzând treptat cea mai mare parte a țării.

În Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei (inclusiv în zona municipiului București), local în Transilvania, precum și în zonele montane și submontane, se vor cumula cantități de apă ce vor depăși local 20 — 30 l/mp și izolat 40 l/mp. În zona Carpaților Meridionali și a Carpaților de Curbură se vor cumula cantități de apă pe arii extinse între 30 și 50 l/mp și izolat peste 60 l/mp. Vântul va avea intensificări, local și temporar, în majoritatea regiunilor, cu viteze de 50 — 55 km/h, iar la munte, cu precădere în zona înaltă a Carpaților Meridionali, vor fi rafale de peste 70 — 80 km/h.

Temperaturile vor scădea de la o zi la alta, astfel încât la mijlocul săptămânii vremea va deveni rece în toată țara. La munte, la altitudini mari, trecător vor fi precipitații mixte.

Conform ANM, în intervalul 23 octombrie, ora 12:00 — 24 octombrie, ora 18:00, va fi în vigoare Cod portocaliu de vreme rece și ploioasă. Vor fi afectate zonele deluroase și montane din județele Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Argeș și Dâmbovița.

Cantitățile de apă vor depăși pe arii extinse 50 — 60 l/mp și izolat 80 l/mp.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri