Prințul William alocă 55 de milioane de euro pentru un premiu de mediu, asemănător cu Nobelurile

Data publicării:
printul william
Prințul William alocă 55 de milioane de euro pentru un premiu de mediu, asemănător cu Nobelurile. Foto: Getty Images

Prințul William al Marii Britanii alocă 55 de milioane de euro pentru un nou premiu pentru mediu, asemănător premiilor Nobel, în încercarea de a găsi soluții la unele dintre cele mai presante provocări pentru planetă.

Într-un interviu acordat CNN, prințul a spus că acesta va fi „cel mai prestigios premiu global pentru mediu de până acum și scopul său este de a muta dezbaterea privind mediul înconjurător de la pesimism și negativitate la optimism și speranță.

Există oameni minunați care fac lucruri incredibile în întreaga lume, în cadrul comunităților mici de pretutindeni. Dacă una dintre ele ar putea avea o idee uimitoare, o putem extinde, o putem folosi pentru a aborda unele probleme globale”, a spus el.

Începând din 2021, Premiul Earthshot va fi acordat anual pentru a cinci persoane, organizații sau grupuri care găsesc soluții la cele cinci obiective „Earthshot”: protejarea și refacerea naturii, curățarea aerului, revigorarea oceanelor, construirea unei lumi fără deșeuri sau reducerii încălzirii globale.

Speranța lui este să existe cel puțin 50 de soluții la problemele din fiecare dintre aceste cinci domenii până în 2030.

Palatul Kensington își propune să facă din unul dintre cele mai prestigioase premii globale de mediu din istorie. Fiecare câștigător va primi 1 milion de lire sterline (1,1 milioane de euro) - mai mult decât primește un câștigător al premiului Nobel.

Premiul vine în condițiile în care anul 2020 a spulberat o serie de recorduri de temperaturi, un semnal de alarmă că Pământul se îndreaptă spre o creștere a temperaturilor globale cu peste 1,5 grade Celsius peste nivelurile prEarthshot e-industriale. Grupul interguvernamental privind schimbările climatice spune că o creștere peste acest prag ar putea avea consecințe periculoase, care pun viața oamenilor în pericol - prin valuri de căldură, creșterea nivelului mării și lipsa apei în unele zone.

Vrem să schimbăm discursul și să arătăm că putem oferi soluții și , peste 10 ani, putem face planeta mai durabilă, mai prosperă și mai bună pentru toată lumea, a spus prințul William.

Bunicul meu a început să facă lucruri pentru mediu cu mult timp în urmă, în special prin WWF. Tatăl meu a vorbit despre schimbările climatice în urmă cu mult timp. Acum este momentul să acționăm”, a mai spus el.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri