Adevăratul rol al SUA în Siria

Data actualizării: Data publicării:
Jeffrey D. Sachs
Jeffrey D. Sachs
Profesor și director al Earth Institute la Universitatea Columbia, unde predă dezvoltarea sustenabilă, politici și management în sănătate. Este și director al Rețelei pentru dezvoltare sustenabilă a ONU (UN Sustainable Development Solutions Network). Printre cărțile pe care le-a publicat se numără The End of Poverty, Common Wealth, The Age of Sustainable Development
Syrian Kurds Battle IS To Retain Control Of Kobani
Foto: Gokhan Sahin/Getty Images

Războiul din Siria este cea mai periculoasă criză a planetei. De la începutul anului 2011 sute de mii de oameni au murit, în jur de zece milioane de sirieni au migrat, Europa a fost zguduită de terorismul Statului Islamic și de criza refugiaților, iar SUA și aliații NATO au fost de mai multe ori periculos de aproape de o confruntare directă cu Rusia.

Syrian Kurds Battle IS To Retain Control Of Kobani
Bombardamente aeriene în Kobani, Siria, desfășurate sub supravegherea SUA, în timpul luptei dintre kurzi și ISIS (octombrie 2014). Foto: Gokhan Sahin/Getty Images

Din nefericire, Președintele Barack Obama a amplificat riscurile prin disimularea rolului jucat de SUA în Siria, față de poporul american și față de opinia publică mondială. Încetarea războiului sirian necesită recunoașterea contribuției, deseori secretă, a SUA la conflictul sirian (încă din 2011) și dezvăluirea celor care asigură finanțarea, antrenarea, înarmarea și incitarea diverselor facțiuni. O astfel de expunere va ajuta la oprirea multor acțiuni nesăbuite ale unor state.

Există o percepție larg răspândită (dar falsă) că Obama nu a implicat SUA în războiul sirian.

Americanii de dreapta îl critică frecvent pe Obama pentru că i-a impus președintelui Președintele Bashar al-Assad să nu folosească arme chimice, însă a dat înapoi în fața presupuselor încălcări ale interdicției (adevărul este încă neclar, la fel ca multe alte aspecte din Siria).

Un editorialist important al Financial Times a repetat recent ideea greșită că SUA n-ar fi implicată și a sugerat că Obama a respins sfatul Secretarului de Stat Hillary Clinton de a-i înarma pe rebelii sirieni.

Totuși unele lucruri încep să iasă la suprafață. În ianuarie New York Times relata despre un ordin prezidențial secret din 2013 adresat CIA, pentru a-i înarma pe rebelii sirieni. După cum scrie în articol, Arabia Saudită furnizeaza finanțare pentru armament, în timp ce CIA, la ordinele lui Obama, asigura instruirea și suportul organizațional.

Din păcate, povestea nu a expus clarificări din partea guvernului SUA sau investigații suplimentare ale New York Times. Opinia publică a rămas în ceață: ce dimensiuni au operațiunile aflate în desfășurare ale CIA-Arabia Saudită? Cât cheltuie SUA în Siria anual? Ce fel de arme furnizează rebelilor SUA, Turcia, Arabia Saudită, Qatar și restul? Ce grupări primesc armele? Care este rolul trupelor americane în război? Guvernul SUA nu răspunde acestor întrebări și nici media mainstream nu caută răspunsuri.

În cel puțin 16 ocazii Obama a asigurat publicul că în Siria “nu va călca picior de soldat american”. Totuși, la fiecare câteva luni, publicul este anunțat prin scurte declarații ale guvernului că forțe ale operațiunilor speciale din SUA sunt trimise în Siria.

Pentagonul neagă în mod regulat că aceștia ar fi în prima linie. Însă recent, când Rusia și guvernul Assad au efectuat bombardamente și focuri de artilerie împotriva pozițiilor fortificate din nordul Siriei, SUA a notificat Kremlinul că atacurile puneau în pericol trupele americane aflate în teren. Nu s-au dat niciun fel de explicații despre misiunile acestor trupe, costurile lor sau partenerii lor din Siria.

Prin intermediul scurgerilor de informații, investigațiilor jurnalistice, declarațiilor altor state și a rarelor rapoarte ale oficialior SUA, știm că America este implicată într-un război activ coordonat de CIA pentru răsturnarea lui Assad dar și împotriva ISIS.

Printre aliații SUA din lupta anti-Assad se află Arabia Saudită, Turcia, Qatar și alte țări din regiune. SUA a cheltuit miliarde de dolari pe armament, instruire, operațiuni speciale, lovituri aeriene și suport logistic pentru forțele rebele, inclusiv pentru mercenari internaționali. Aliații Americii au cheltuit și ei miliarde. Sumele exacte nu se cunosc.

Opinia publică americană nu a avut niciun cuvânt de spus în aceste decizii. Nu a existat vot de autorizare sau aprobare bugetară din partea Congresului. Nu s-a explicat rolul jucat de CIA. Legalitatea internă sau internațională a acțiunilor SUA nu a fost niciodată susținută în fața poporului american sau a comunității internaționale.

Din perspectiva celor aflați în sfera complexului militar-industrial american, această secretizare este normală. Poziția lor este că votul dat de Congres acum 15 ani (care autoriza folosirea forței armate împotriva celor vinovați de atacurile de la 11 septembrie) este un cec în alb dat președintelui și armatei pentru a duce războaie secrete în Orientul Mijlociu și în Africa. De ce ar explica public SUA ce întreprinde? Asta ar pune în pericol operațiunile și ar întări inamicul. Publicul nu trebuie sa știe.

Eu subscriu la un alt punct de vedere: războiul trebuie să fie ultima opțiune și trebuie supus controlului democratic.

Din acest punct de vedere războiul secret al SUA în Siria este ilegal, prin prisma Constituției Americane (care dă Congresului puterea de a declara război) și prin prisma Cartei Națiunilor Unite. Războiul pe două fronturi din Siria este un joc cinic și necugetat. Efortul SUA pentru răsturnarea lui Assad nu e destinat protejării poporului sirian, cum sugerează uneori Obama și Clinton, ci un “proxy war” (război prin interpuși) împotriva Iranului și a Rusiei, în care Siria este doar câmpul de luptă.

Miza acestui război este mult mai mare și mai periculoasă decât își imaginează rebelii care luptă în locul Americii. Pe măsură ce SUA s-a angajat în războiul împotriva lui Assad, Rusia și-a intensificat ajutorul acordat acestuia.

În  media mainstream americană comportamentul Rusiei este considerat un afront: cum îndrăznește Kremlinul să blocheze acțiunea SUA de răsturnare a guvernului sirian? Rezultatul e o ciocnire diplomatică, ce ar putea escalada până la faza de conflict militar.

Aceste probleme trebuie supuse unei examinări juridice și controlului democratic. Sunt încrezător că poporul american ar spune un “nu” hotărât războiului condus de SUA pentru schimbarea regimului în Siria.

Poporul american își dorește securitate (inclusiv înfrângerea ISIS) dar cunoaște și lunga și dezastruoasa istorie a schimbărilor de regim lansate de SUA: Afganistan, Irak, Libia, Siria, America Centrală, Africa și Asia de Sud-Est. 

Acesta este motivul pentru care Departamentul de Stat American refuză să spună adevărul. Poporul american preferă pacea în locul războiului perpetuu. Obama se apropie de finalul mandatuluii — așadar mai are foarte puțin timp pentru a influența modul în care va fi reținut de istorie. Ar trebui să înceapă prin a spune adevărul poporului american.

Despre autor: Profesor și director al Earth Institute la Universitatea Columbia, unde predă dezvoltarea sustenabilă, politici și management în sănătate. Este și director al Rețelei pentru dezvoltare sustenabilă a ONU (UN Sustainable Development Solutions Network). Printre cărțile pe care le-a publicat se numără The End of Poverty, Common Wealth, The Age of Sustainable Development

Sublinierile aparțin editorului (contact: laura.stefanut@digi24.ro)

De același autor: 

Ce însemnă Brexit pentru SUA și migrația mondială

De ce riscăm să nu producem suficientă energie regenerabilă la nivel mondial 

Copyright ProjectSyndicate

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, revoltată după ce Selly a ținut un discurs la NATO: „Ce legătură are el, de ce nu...
Pro FM
CRBL ar avea o nouă iubită, la nici două luni de când a anunțat divorțul de soție. Tânăra care l-ar fi...
Film Now
Tom Cruise, surprins la bustul gol pe o plajă din Mallorca. La 61 de ani, celebrul actor cucerește cu fizicul...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
Franța dă Ucrainei rachete Aster de apărare aeriană. România nu dă Patriot, deși „nu e descoperită"
Digi FM
Soția lui Cristi Tănase, acuzații teribile la adresa lui: „A strâns-o pe mama de gât!” Fotbalistul, extrem de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Când ar fi apărut problemele dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Un apropiat a rupt tăcerea: „Nu erau pe...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...