Creșterea taxelor este un atac la adresa economiei românești

Data publicării:
Cătălin Drulă
Cătălin Drulă
Președinte USR
Cătălin Drulă, liderul USR. F
Cătălin Drulă, președintele USR. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Economia României a fost dusă pe marginea prăpastiei de politicile PSD-PNL de creștere pe datorie a cheltuielilor bugetare. Creșterea taxelor propusă de premierul Ciolacu este greșită și ar da o lovitură decisivă economiei. Asta, în timp ce risipa de la buget continuă și crește.

Nu cred că premierul Ciolacu și miniștrii săi au ieșit în ultima vreme din birouri să vorbească cu micii antreprenori, să îi asculte cu adevărat. Altfel, ar fi știut că a frânat consumul, comenzile sunt tot mai puține, iar oamenii sunt îngrijorați pentru ziua de mâine.

Și nu e vorba doar de o mână de oameni care au afaceri. E vorba de sute de mii de angajați ale căror locuri de muncă sunt puse în pericol, de sute de milioane de lei în taxe și impozite cu care statul asigură servicii de educație și sănătate. E vorba despre bunuri și servicii care sunt produse aici, în România.

Premierul Ciolacu justifică creșterile de taxe prin nevoia de a reduce deficitul bugetar. Diferența dintre cheltuielile statului și venituri a ajuns la 37 miliarde de lei și estimările sunt că va depăși 110 miliarde la finalul anului. Este un nivel record și este rezultatul acelorași politici economice dezastruoase ale lui Marcel Ciolacu și ale prietenilor lui de la PNL. Au cheltuit în neștire bani pe care nu îi aveau, alimentând inflația.

„Problema cu socialismul este că la un moment dat se termină banii altora", spunea Margaret Thatcher. PSD și PNL i-au terminat de mult, au împrumutat miliarde, i-au terminat și pe aceia. Iar acum mai vor alții.

O guvernare în interesul României ar opri risipa din bani publici și ar tăia cheltuielile inutile. De ceva vreme însă , cu o bună pregătire mediatică, Marcel Ciolacu și susținătorii lui tot împing în spațiul public un mesaj pervers: "nu avem ce cheltuieli să tăiem, trebuie să creștem taxele". Este un mesaj toxic și fals, o pervertire a realității ce le servește doar lor. Risipa de bani publici este enormă. Însă între clientela lor de partid și plătitorul de taxe, ei vor alege mereu sa pună ajustarea în cârca celui din urmă.

De exemplu, Guvernul ar fi putut tăia cele 100 de milioane de lei plătite de la bugetul de stat (dintre care jumătate probabil e parandărătul, e un dosar DNA pe rol) pentru 4 bărci de salvare la ARSVOM care nu pot ieși din port pe furtună, cumpărate de ministrul Bode în 2020.

Sau ar fi putut tăia cele 10 milioane de lei pe care îi plătește anual pentru pseudo-academia AOSR, de unde primesc rente lunare clienții de partid.

Sau cheltuielile cu cei 100 de zugravi de la Metrorex, cei 80 de angajați la protocolul aeroportului Otopeni, cu miile de angajări fictive din instituții și companii de stat. Pentru a preîntâmpina o critică previzibilă, voi menționa că pierderile sau profitul acestor companii de stat intră prin mecanismul subvenției sau al dividendelor tot în bugetul de stat, deci de facto sunt bugete integrate.

Marcel Ciolacu și prietenii lui vor zice că unele dintre aceste cheltuieli sunt one-time (șpăgile), restul sunt sume mici față de gaura creată în buget. Adevărul e că aceste exemple se regăsesc în mii de ventuze aplicate bugetului și când începi să le aduni, ajungi la multe miliarde de lei.

„E caracterul nostru latin", am auzit recent, un economist. Sau, cum le zicea doamna Dăncilă europenilor, acum câțiva ani, "șpaga e obicei cultural la români".

Acesta este un alt mesaj toxic și o minciună care ni se tot bagă în cap de ani zile de oameni care vor să-și justifice propriile hoții. Sunt milioane de români în țara asta și dincolo de granițe care muncesc cinstit să pună o pâine pe masă. Sunt milioane de români care nu au luat o șpagă în viața lor. Milioane de români decenți care respectă regulile și nu fură de la ceilalți. Suntem o națiune de oameni onești și muncitori, nu o reuniune de clanuri mafiote cu reprezentare politică așa cum ne propun PSD și PNL.

Oamenii care muncesc onest vor fi cei care vor plăti taxe mai mari pentru că Ciolacu și prietenii lui de la PNL nu vor să taie risipa din banii publici.

„Corecție fiscală", îi spun ei academic. „Mâna în buzunarul oamenilor ca să hrănească clientela de partid", ar fi varianta cinstită.

Creșterea taxelor peste noapte, la mijlocul anului, va demola planurile de afaceri ale multor firme care abia sunt pe linia de plutire. O asemenea măsură, adoptată acum este o măsură pro-ciclică care ne va adânci în criză, va crește economia la negru, va produce mai multă inflație și mai multă suferință. Tot cei corecți vor plăti nota unei guvernări de clan.

Deficitul bugetar trebuie redus. Avem nevoie de politici fiscale responsabile. Dar soluția nu este creșterea taxelor. Soluțiile corecte sunt oprirea risipei din bani publici și reformele din PNRR.

Doar anul acesta, Guvernul va plăti 12 miliarde de lei pe pensiile speciale de care Marcel Ciolacu nu vrea să se atingă. Nu doar pensiile speciale trebuie desființate. Guvernul cheltuie sute de milioane pe salarii nesimțite la stat pentru oamenii de partid. Valeriu Zgonea, fostul președinte PSD al Camerei Deputaților, încasează 55.000 de lei pe lună după ce a fost pus de partid șef peste Autoritatea de Reglementare în Comunicații.

Trebuie să oprim risipa, iar din economia pe care o facem să reducem taxele pe muncă. Munca cinstită trebuie răsplătită corect, iar salariile trebuie să crească astfel încât angajații să facă față scumpirilor. România are printre cele mai mari taxe pe muncă din Uniunea Europeană.

Trebuie să atragem banii din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este cel mai mare program de investiții și reforme realizat după 1989. Atunci când USR a realizat acest program, în guvernul din care am făcut parte, am introdus în el investiții și reforme care pun societatea românească pe baze corecte, cu aceleași reguli pentru toți.

Dar Marcel Ciolacu și PNL nu vor să facă reformele din PNRR și din cauza asta, în luna iunie, România va primi cu 53 de milioane de euro mai puțin decât trebuia, iar următoarea tranșă de peste 3 miliarde de euro este blocată.

România poate încă să depășească această criză economică. În PNRR sunt 28 de miliarde de euro pentru școli moderne, spitale curate, autostrăzi și căi ferate. Avem resursele care ar putea să transforme țara noastră într-un stat prosper, modern, cu adevărat european.

Dar pentru asta, avem nevoie de o guvernare onestă, cu viziune cu adevărat liberală, cu politici moderne care să susțină dezvoltarea economiei. Avem nevoie de o schimbare majoră de direcție. Este schimbarea pe care am început să o construim în jurul USR și alternativa de dreapta pe care o vom propune României în 2024.

Partenerii noștri