Cum puteți să vă faceți rapid viză de flotant, pentru a vota la alegerile din decembrie?

Data actualizării: Data publicării:
Laura Ștefănuț
Laura Ștefănuț
Editorul Secțiunii de Opinii și Analize. A publicat în presa internațională, a primit bursă în programul Balkan Fellowship for Journalistic Excellence 2015 și pentru cercetare în SUA (Professional Fellow 2013). A fost coautoarea unor cărți și rapoarte pe tema mass-media, precum și membră a presei alternative din România. În trecut a lucrat la cotidianul România liberă.
shutterstock_518928967

O noutate adusă de alegerile parlamentare din 11 decembrie este că cetățenii pot vota doar unde au domiciliul.

Cei care vor să voteze din alt județ au încă timp să obțină un document de reședință, cunoscut drept “viza de flotant”. Procedura în sine e simplă și durează destul de puțin, iar eliberarea actului ia în jur de o săptămână.

shutterstock_518928967

Cum e sistemul de vot din 2016 și de ce e importantă participarea?

România se încăpățânează să lanseze sisteme de vot care limitează opțiunile cetățenilor.

Anul acesta s-a revenit la un model de vot foarte asemănător cu cel dinainte de 2008. În 2008, rezultatele alegerilor au fost derutante fiindcă au primit mandate și candidați clasați pe locul 2 sau 3 — nu era ilegal, doar un rezultat al redistribuirii mandatelor: candidatul care nu lua peste 50% din voturi era introdus într-o ruletă a redistribuției, unde conta mai mult performanța partidului decât a politicianului. Politologul Codru Vrabie a rezumat foarte bine situația: “în 2008 oamenii au mers la vot cu gândul că votează candidații, dar în realitate votau partide”.

Anul acesta România a revenit la votul pe liste, pe care Centrul pentru Inovare Publică îl explică foarte bine.

Problema cu toate sistemele astea e că partidele propun liste fixe cu candidați, unde amestecă persoane ok cu penali.

În alte țări cetățenii pot alege pe cine votează din lista propusă de partid sau în ce ordine îi preferă pe candidați. În felul acesta, alegătorii ar putea pedepsi candidații corupți, iar partidele ar avea interesul să își facă curățenie pe liste. Ar crește responsabilitatea candidaților față de cetățeni, fiindcă aceștia ar putea alege între colegii aceluiași partid. Practic ar crește șansele să avem reprezentanți mai decenți.

Până la un astfel de sistem de vot, tot ce mai poate face o diferență este participarea în număr cât mai mare la alegeri — altfel, reprezentarea în Parlament va fi decisă de votanții puși în funcțiune de mașinăriile partidelor tradiționale.

Care sunt pașii pentru obținerea vizei de flotant?

Update: Puteți vota indiferent când v-ați făcut "viza de flotant": într-adevăr, înscrierea în registrul electoral se face cu 45 de zile înainte, dar cei care nu sunt înscriși pot vota pe listele suplimentare, dacă fac dovada că au reşedinţa pe raza secţiei de votare. 

  • Găsiți o cunoștință (prieten/ă, rudă) în orașul unde locuiți acum, care acceptă să vă ia în spațiu: nu vă trebuie contract, legea e foarte permisivă și zice că unicul criteriu este că stați cel puțin 15 zile din an la această persoană (fără să fie nevoie de dovada celor 15 zile);
  • Rugați cunoștința să completeze acest formular;
  • Plătiți taxa de timbru (5 lei) la Poștă sau Direcția generală de impozite și taxe;
  • Mergeți la la Direcția de Evidență a Persoanelor din sector/oraș împreună cu persoana care vă ia în spațiu, contractul de vânzare-cumpărare al apartamentului în orginal și copie, formularul completat (sau completați pe loc), dovada plății taxei de timbru și buletine. Am întrebat câțiva oameni cât a durat procedura și au zis că 10 - 15 minute.

Veți primi viza de flotant în aproximativ 7 zile (poate varia puțin în funcție de Direcția de Evidență a Persoanelor).

Click pe ilustrația de mai jos care exemplifică cum puteți vota în mai multe scenarii:

Screen Shot 2016-11-23 at 16.02.00
Screen Shot 2016-11-23 at 16.02.00

Indiferent dacă reușiți sau nu să ajungeți la vot ar trebui să știți că în România Constituția spune că toți parlamentarii reprezintă toți românii. Asta înseamnă că:

În calitate de cetățeni putem să ne adresăm oricând, oricărui parlamentar, pe o gamă largă de probleme: de la standarde pentru construcții de locuințe, la poluare, subvenții în agricultură, organisme modificate genetic, aderarea la moneda euro, scutul antirachetă, dosarul electronic în justiție, bugetul educației și altele, detaliază Codru Vrabie.

 

Despre autoare: Laura Ștefănuț este Editorul Secțiunii de Opinii și Analize. A publicat în presa internațională, a fost coautoarea unor cărți și rapoarte pe tema mass-media și este membră a presei alternative din România. 

 

Pentru comentarii intrați pe postarea Facebook

 

Partenerii noștri