De ce Putin rămâne un criminal pentru restul istoriei europene

Data publicării:
Alexandru Muraru
Alexandru Muraru
Deputat PNL
Alexandru Muraru este președintele PNL Iași. Este doctor în ştiinţe politice, cercetător ştiinţific şi cadru didactic în Departamentul de Ştiinţe Politice, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Generația mea trăiește șocul unui război în imediata apropiere a granițelor țării și experimentează frica istorică față de ruși, în timp ce Putin devine un criminal în toată regula, care invadează în baza unor pretexte jenante o țară suverană. Brusc, pentru noi NATO nu mai este ceva abstract, ba dimpotrivă, reprezintă garanția că nu putem ajunge în situația în care sunt ucrainenii. 

Odată cu invazia gratuită și greșită a Ucrainei de către Rusia (ați observat că rușii îi numesc „frați” pe toți cei care îi invadează?) sunt câteva aspecte care merită reținute și primul este acela ca Vladimir Putin nu va mai fi același lider „frecventabil” ca până acum. În țările Uniunii Europene el va rămâne cu imagina unui agresor care mimează dialogul doar pentru a se amuza. Operațiunile sale, în timp ce se așeza în silă la mese lungi prefăcându-se că e dispus să caute o soluționare pașnică a unui conflict pe care tot el l-a declanșat, sunt cele de sabotare, înșelăciune, agresiune militară  și, mereu și mereu aceeași placă discursivă: „ne apărăm, suntem atacați”.

Alt aspect de reținut este că toți fanii declarați sau impliciți ai lui Putin din țările democratice ale Uniunii Europene vor trebui să fie izolați și decredibilizați. Partide politice pro-ruse sau lideri pro-ruși vor fi ostracizați în propriile țări, iar tot discursul lor care căuta o nișă pe un culoar antiamerican și prorus îi va izbi ca un bumerang drept în frunte. În România, discursul AUR, care deja a intrat într-o zonă a scandalurilor nesfârșite și a unor dispute interne violente, va pierde din suflu odată cu decredibilizarea totală a modelului său rusesc de autoritarism. Acum chiar și cei care poartă ochelari de cal pot observa că Rusia nu poate fi un model de dezvoltare economică și democratică pentru vreo țară europeană. Rusia este dominată, consumată doar de frica sa că cineva s-ar putea apropia militar prea mult și amenințător de granițele sale. Iar această frică o face să fie atât de agresivă.

Un al treilea aspect este că Rusia nu a devenit un partener de dialog al Occidentului, nici după trei decenii de la prăbușirea URSS. Dimpotrivă, din discursurile lui Putin din ultimele zile reiese o frustrare amplă cu privire la acel eveniment istoric din 1991. Și mai reiese că, dacă în Ucraina sau în vreo țară liberă se organizează alegeri libere și câștigătorii își doresc o apropiere de Vest, aceștia sunt automat văzuți ca inamici ai Moscovei și etichetați „neonaziști” (ca să vă imaginați cât de aberantă este eticheta, trebuie să știți că președintele ucrainean este evreu).

Nu în ultimul rând, trebuie remarcat că în disputa cu Vladimir Putin, Occidentul are nevoie de arme egale. Sau măcar egale ca impact. Deja Serghei Lavrov, ministrul de externe rus, declara zilele trecute cu aroganță că sancțiunile americanilor și europenilor îl lasă rece și asta pe un fond mai amplu care se regăsește în mintea multor oameni - și anume că sancțiunile de tip diplomatic nu ar avea efect. Declarațiile, oricât de ferme și directe, chiar dacă sunt atât de necesare, totuși nu opresc rachetele rusești, nu opresc militarii lui Putin să înainteze pe teritoriul Ucrainei. Există temerea că dialogul cu Putin este o iluzie, că suntem în situația lui Neville Chamberlain și Lord Halifax care au mizat și au sperat că Herr Hitler este vreun gentleman. Nu a fost cazul deloc. A fost nevoie să apară Winston Churchill care a crezut că nu poți să intri în dialog cu golanii, ci cu ei  trebuie să te porți golănește, este singurul comportament pe care îl înțeleg și îl respectă. O luptă corectă presupune arme egale. Deci trebuie identificate și luate acele măsuri care sunt pentru Putin și ai săi sunt foarte dureroase.

În Ucraina nu aveau loc obstrucții de niciun fel împotriva nimănui, nu erau încălcate drepturile omului, nu erau amenințări de niciun fel, nu se ascundeau teroriști, nimic din Ucraina nu amenința Rusia și nici pe altcineva. Și totuși Vladimir Putin a decis invazia. Asta îl face direct responsabil pentru toate pierderile materiale și umane care rezultă în urma acestei agresiuni iraționale. Din toate aceste motive Putin va rămâne un criminal pentru restul istoriei europene.

Partenerii noștri
Playtech
Imagini din satelit cu Valencia înainte și după inundațiile catastrofale provocate de fenomenul DANA
Digi FM
"Am localizat mașina, dar ei nu sunt aici". Mărturia unei românce din Spania, ai cărei părinți au dispărut în...
Pro FM
Val de reacții după ce Delia a apărut pe rețelele de socializare într-o altă ținută extravagantă: „Ce este în...
Film Now
Winona Ryder a împlinit 53 de ani. De ce se simte norocoasă alături de partenerul ei: „Avem multe în comun”
Adevarul
Cum se declanșează o afecțiune care provoacă degradarea celulelor creierului. Simptomele bolii apar între 30...
Newsweek
Cu cât crește o pensie dacă vei cumpăra între 1 și 6 ani de vechime? Termenul expiră în 2 luni
Digi FM
Ce este DANA, fenomenul extrem care a lovit Spania. Inundații devastatoare și aproape 100 de morți
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Tim Burton, apariție rară alături de cei doi copii ai lui. Billy Ray și Nell au moștenit trăsăturile tatălui...
UTV
Ilona Brezoianu a povestit despre modul inedit in care si-a cunoscut sotul. „E o poveste cu final fericit."