Ipocrizia de neiertat a unui fost lider al opoziţiei

Data actualizării: Data publicării:
161019_alina_gorghiu_ICCJ_02_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

În 2015, PNL a livrat toată muniţia de care PSD şi ALDE aveau nevoie pentru a-şi asigura victoria zdrobitoare la alegerile locale din primăvara lui 2016, scrutin care, de altfel, a pavat calea şi pentru succesul răsunător de la parlamentarele din iarna aceluiaşi an. Printre vionvaţii de mare calibru din acea ecuaţie se numără şi Alina Gorghiu. Ale cărei lamentări recente au la fel de multă consistenţă ca demersurile de îndreptare a "greşelii", făcute abia în momentul în care era clar că nu vor avea nicio şansă.

161019_alina_gorghiu_ICCJ_02_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

"Senatul României. Comisia Juridică. Proiect PNL pentru alegerea primarilor în două tururi. Majoritatea PSD-ALDE-UDMR a dat raport de respingere azi. Adică a votat împotriva celor două tururi.
Coaliţia nu înţelege sau se face că nu înţelege argumentele logice şi evidente pentru această lege. Vorbim despre reprezentativitatea şi legitimitatea unor oameni de care depind comunităţi întregi.
Menţinerea unui singur tur înseamnă că un candidat poate ajunge primar având un număr foarte mic de voturi sau un număr de voturi mai mic decât suma voturilor celorlalţi candidaţi. Asta înseamnă că cei care nu au votat pentru candidatul respectiv sunt mai mulţi decât cei care au votat pentru.
Este un proiect la care nu renunţăm pentru că înseamnă normalitate şi creşterea calităţii mecanismelor democratice.
E musai să rezolvăm această problemă, să redeschidem discuția despre un cod electoral, despre votul prin corespondenţă și pentru cei din țară etc."

Nu zic, e aproape înduioşătoare grija Alinei Gorghiu, autoarea rândurilor de mai sus, pentru "reprezentativitatea şi legitimitatea unor oameni de care depind comunităţi întregi"; pentru "normalitate şi creşterea calităţii mecanismelor democratice"; nu în ultimul rând, pentru "argumentele logice şi evidente". 

Zic aproape înduioşătoare, însă şi destul de deplasată această grijă, atât timp cât este exprimată de un politician care a avut la un moment dat toate pârghiile să împiedice, ori să denunţe cu toată puterea acest afront adus reprezentativităţii, legitimităţii, normalităţii şi calităţii mecanismelor democratice. 

La prima vedere o intervenţie de bun simţ, reacţia lui Gorghiu trece totuşi sub tăcere două elemente esenţiale:

-legea privind alegerile locale într-un singur tur a fost votată de majoritatea aleşilor PNL

-când legea a fost votată, miercuri 6 mai 2015, ora 15.34, cu largul concurs al liberalilor, Alina Gorghiu era... co-preşedinte al PNL

De atunci şi până acum, în spaţiul public nu a fost consemnată nicio mea culpa în adevăratul sens al cuvântului, făcută de Alina Gorghiu.

În acelaşi timp, istoria recentă consemnează o răzgândire subită a PNL, partid care, în toamna aceluiaşi an, a iniţiat în Parlament proceduri pentru modificarea modificării.

O fi fost acel pas "pragmatic" necesara mea culpa?

Cine ştie, o fi fost, greu de zis cu certitudine. Totuşi, ceea ce rămâne limpede şi dincolo de dubiu e faptul că, orice ar fi fost, s-a dovedit a fi în primul rând tardiv, apoi neconvingător, în fine, cu pronunţate accente ipocrite. 

Nu cred că la acel moment, adică în toamna lui 2015, mai exista vreun liberal cu minimum de luciditate care să mai fi crezut/sperat că legea alegerilor locale va fi readusă la matca sănătoasă. Era de notorietate că răul fusese rodul unui blat de zile mari, iar mizele meschine ale celor care aduseseră lucrurile în acel punct fără şanse de întoarcere rămâneau uriaşe.

Pe parcursul lui 2016, PNL-ul condus de Alina Gorghiu (corect, şi de Vasile Blaga) a căutat să scoată castanele din foc cu mâinile altora - presând Guvernul Cioloş să îşi asume el modificarea modificării sau adresându-se Curţii Constituţionale.

Să nu mă înţelegeţi greşit - e bine că demersuri privind revenirea la alegerile locale în două tururi au tot existat, însă cum să accepţi senin faptul că autorii lor le-au lansat la apă doar în momentul în care au ştiut foarte bine că, realist vorbind, nu mai era nimic de făcut?

Răul comis de PNL-ul lui Gorghiu şi Blaga, prin votul dat în primăvara lui 2015, va fi extrem de greu de reparat.

De altfel, nimeni nu poate şti când şi cum se va putea întâmpla asta, având în vedere cum s-au aşezat lucrurile pentru acest ciclu electoral. În plus, efectele generate în plan concret, vezi rezultatul alegerilor locale din 2016, nu vor mai putea fi şterse.

Nici dacă Alina Gorghiu va mai plasa pe Facebook o mie de postări precum cea de la care am pornit. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Partenerii noștri