Editorial Democrația este în pericol. Nu renunțăm, nu cedăm. Sistemul lor va cădea

Cătălin Drulă Data actualizării: Data publicării:
Catalin Drula la congres USR
Liderul USR, Cătălin Drulă. FOTO: Inquam Photos / George Calin

Statul de drept este călcat în picioare. Trăim cel mai periculos moment pentru democrația românească din ultimii 25 de ani.

Da, este mai rău ca pe vremea lui Năstase. Avem un război la graniță și, sub acoperirea acestui război care ține atenția continentului, fac ce vor. Și o fac mai subtil, mai pervers. Au ajuns să mute SRI în ministerele României.

Avem un colonel SRI pus să se ocupe de fonduri europene. Nu așa arată o democrație. O spirală a tăcerii s-a așezat peste România, iar instituțiile statului au fost capturate de frică. Trăim într-un climat al fricii.

Cum se poate exprima democrația, cum se poate trăi liber, când instituțiile sunt capturate? Peste tot se șușotește. În ședințele de partid ale PNL se șușotește. Unii sunt nemulțumiți de Klaus Iohannis, dar le este frică de dosare penale. Pe piața de capital, dacă vorbim de pensiile private, iar se șușotește. Ar vrea să spună ceva, dar le este teamă că li se termină cariera la ASF. Dacă ești judecător, nu trebuie să-i superi pe doamna Savonea și pe cei din SRI care controlează rețeaua din Justiție. Dacă o faci, pățești ca judecătorul Danileț, exclus ilegal din magistratură.

Acum au mers mai departe. Folosesc instituțiile împotriva opoziției politice. Colegii mei sunt hărțuiți, primarii care refuză să cedeze sunt amenințați. Marcel Ciolacu merge peste primarii USR cu pixul în mână. ANI merge peste Nicușor Dan să îi spună că a dat un buget prea mare la parcuri, în timp ce Tudorache „Diamant” este scăpat de dosar.

AEP, instituția condusă de un PSD-ist de carieră, Toni Greblă, a tăiat finanțarea PMP. De ce? Pentru că vor să facă alianță cu USR și să formeze polul de dreapta.

DNA-ul condus de procurorul care i-a îngropat plagiatul lui Ciucă a făcut un dosar la comandă. Este încă un atac la opoziție. Vlad Voiculescu, candidatul USR la europarlamentare, este anchetat pentru un mecanism european comun de achiziții aplicat în întreaga Europă. Nu mai anchetează actele de corupție, ci deciziile politice.

Să lămurim asta. În pandemie, Uniunea Europeană a comandat 4,5 miliarde de doze de vaccin pentru o populație de 450 de milioane de locuitori, decizie luată într-un moment critic când apăruse speranța vaccinului care salva vieți.

Într-un Consiliu European, la care România a fost reprezentată de Klaus Iohannis, statele membre au convenit o comandă comună cu alocări pentru fiecare țară pe baza populației.
România, alături de majoritatea țărilor membre, a păstrat alocarea stabilită de UE (adică nu a făcut opt-out cum sugerează procurorul că ar fi trebuit). Dintr-un motiv foarte simplu: livrările de vaccinuri în perioada critică ar fi fost, altfel, proporțional mai mici. Câteva state membre care au făcut opt-out au rămas în urmă cu vaccinarea în momentul critic.
Un procuror nu are dreptul să spună că este bine sau rău că s-au salvat vieți. Și dacă ajunge să decidă așa ceva, atunci dosarul este unul politic.
Mii de oameni care acum trăiesc, ar fi fost morți. Pentru că nu ar fi putut fi vaccinați la timp. Or, guvernarea trebuie să fie un act în interesul oamenilor.
Astăzi, România nu mai e condusă în interesul românilor, ci în interesul privilegiaților și pilelor de partid.

Toți banii sunt în pixul lui Ciolacu. Avem un guvern care blochează plăți și produce pagube enorme. Încalcă legislația, încalcă și Constituția, refuză să facă rectificare bugetară. Acesta este adevărul pe care mulți îl simt, dar nu îndrăznesc să-l exprime.

2024 nu este doar un an electoral. Este momentul în care trebuie să îi oprim pe cei care pun bocancul pe gâtul democrației din România. Dacă ratăm această șansă, pierdem o generație.

Nu vă temeți de ei. Vor să proiecteze că ei vor fi veșnici și ne spun să stăm cuminți la locul nostru. Aceste idei câștigă în Est, nu în Vestul libertății. Și ne vom lupta cu ei.

Nu vom permite ca România să își piardă calea democratică și europeană anul viitor.

Atacul declanșat împotriva opoziției democratice nu este întâmplător. Sondajele USR arată că luptăm pentru câștigarea alegerilor europarlamentare. S-a declanșat panica în sistem.

Am o veste proastă pentru ei: nu renunțăm, nu cedăm. Sistemul lor va cădea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri