Proiect inițiat de un deputat PNL: foștii șefi ai comunismului și foștii lucrători ai Securității nu pot candida la funcţii publice

Data publicării:
florin-roman-foto-fb
Deputatul PNL Florin Roman. Foto: Facebook / Florin Roman

O propunere legislativă inițiată de deputatul PNL, Florin Roman, prevede ca persoanele care au făcut parte din structurile de putere ale regimului comunist să nu poată avea funcții publice.

Este vorba despre proiectul pentru modificarea şi completarea OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, cu modificările şi completările ulterioare, şi pentru completarea Legii nr. 215/2016 privind ceremoniile oficiale, cu modificările şi completările ulterioare.

Potrivit proiectului, persoanele care candidează pentru cea mai înaltă funcție în stat, funcția de preşedinte al României, sunt obligate să depună o declaraţie pe propria răspundere în care să menționeze că nu a fost membru în conducerea Partidului Comunist și nici lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia.

Verificarea acestor calităţi se va face inclusiv pentru cei care sunt demnitari sau au funcții publice din momentul în care actul normativ va intra în vigoare. Printre funcțiile vizate se numără deputat sau senator, membru al Guvernului, secretari generali, prefecți, subprefecți, primari, directori ai autorităților locale, dar și cei din conducerea serviciilor de informații.

Inițiatorul explică în expunerea de motive faptul că proiectul urmăreşte completarea prevenirea regresului spre autoritarism: „Prin acesta se propun măsuri de prevenire a reîntoarcerii vechii clase politice din perioada comunistă în prim-planul opiniei publice”.

Proiectul se află deocamdată în dezbatere publică, la Camera Deputaţilor. Senatul este forul decizional.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri