Retevei

Radu Paraschivescu Data publicării:
170118_IOHANNIS_GRINDEANU_16_INQUAM_Octav_Ganea
Klaus Iohannis a participat în ianuarie 2017 la o ședință de Guvern, când premier era Sorin Grindeanu, în care a vorbit despre „doi elefanți” în încăpere: amnistia și grațierea. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Dacă pui carnea vocalelor pe osul consoanelor, obţii ceva simplu şi contondent. Şi nici măcar nu e mare lucru să treci de la acronim la cuvânt. Operaţiunea durează două secunde, dar explică lucruri care se petrec de câţiva ani fără oprelişti. Ce înseamnă asta? Nimic altceva decât că, după adaosul vocalic, RTV devine „retevei”. Ce e reteveiul? O bucată de lemn cu care pisezi creierii duşmanului. Cine e duşmanul? Oricine refuză minciuna, delaţiunea şi imbecilizarea. Cum se pisează creierii? Prin avalanşe de măsluiri, mistificări şi manipulări. Bine-aţi venit la televiziunea lui Sebastian Ghiţă, uzina de şoc şi groază unde chiar şi cei câţiva oameni bănuiţi cândva de onoare şi de simţul măsurii au acceptat postura de heralzi ai falsului, de trâmbiţaşi colportori, uitând de vremurile bunei-credinţe şi profesionalismului.

Una dintre loviturile năprasnice de retevei a avut loc, negru pe galben, când preşedintele Iohannis a decis să asiste la o şedinţă de guvern. Motivul prezenţei prezidenţiale e evident: informaţiile referitoare la posibila intenţie a executivului de-a aproba Ordonanţe de Urgenţă cu privire la amnistie şi graţiere, fără consultare publică. De aici, declaraţia inaugurală a preşedintelui: „Premierul mi-a spus că nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentară aceste chestiuni. Subliniez şi sper să fiu în asentimentul premierului, care s-a angajat ca aceste chestiuni să nu fie băgate peste noapte în nicio şedinţă de guvern.”

170118_IOHANNIS_GRINDEANU_16_INQUAM_Octav_Ganea
Foto: Octav Ganea, Inquam Photos

Nu trebuie să ai IQ-ul lui Garry Kasparov ca să pricepi că preşedintele Iohannis nu priveşte cu ochi buni activitatea noului ministru al Justiţiei şi că vede în premierul Grindeanu un ecou ceva mai arătos (şi cu o frizură jamesbondiană, varianta Roger Moore) al lui Liviu Dragnea. Cuvintele lui pot fi explicate cu succes de orice elev dintr-o clasă gimnazială care nu suferă de analfabetism funcţional. Şi totuşi, RTV lăţeşte pe burtiera hepatică a programelor de ştiri următoarea informaţie: „IOHANNIS CERE DE LA GUVERN LEGE PENTRU AMNISTIE ŞI GRAŢIERE”. Pe vremuri, în jocurile ortoepice ale orelor de gramatică, ni se arăta felul în care modificările de punctuaţie pot produce schimbări de sens radicale în enunţuri. Exemplul clasic era cel al preotesei din oracol, care-i spune războinicului: Te vei duce, te vei întoarce, nu vei pieri. Cu punctuaţia modificată, enunţul spune cu totul altceva: Te vei duce. Te vei întoarce? Nu, vei pieri. Însă în cazul dezinformării practicate de RTV nu se pune problema ambiguităţii. Nu există echivoc, după cum nu există semn de punctuaţie în afara punctului final (ghilimelele îmi aparţin). Şi atunci?

Atunci, din două una: angajatul care a dat acest titlu este fie imbecil, fie rău-intenţionat. În oricare dintre variante, el ar fi trebuit concediat la trei secunde după afişarea titlului. Nefăcând-o, conducerea RTV devine complicele propriilor ei angajaţi. Fireşte, ţinând cont de felul cum arată această conducere şi de identitatea celui care a creat această televiziune exclusiv „din bube, mucigaiuri şi noroi”, mirările sunt inutile. Sebastian Ghiţă minte atât de elaborat şi are o asemenea dexteritate a împrăştierii perdelelor de fum, încât nu merită crezut nici când spune cât e ceasul. Numai că problema nu mai e doar la Sebastian Ghiţă. Ea s-a mutat de multă vreme la apatia indulgentă a organismului înfiinţat tocmai pentru oprirea insanităţilor şi dejecţiilor televizate. Mai simplu spus, la CNA.

Sunt ani de când Consiliul Naţional al Audiovizualului se remarcă prin narcolepsie strategică. Pe de altă parte, indiferent cine l-a condus, CNA a practicat un sistem misterios de sancţiuni, răzându-i pe micii penitenţi şi trecându-i cu vederea pe agenţii patogeni de calibru. Somnolenţa şi inechitatea punitivă nu se pot număra printre însuşirile unui for obligat să asigure un nivel minimal de exigenţă în mass-media. De aceea, CNA e la fel de vinovat ca angajatul mincinos şi manipulator de la RTV. E o vină în formă continuată, câtă vreme uzinele de scabrozităţi în direct Oana Zăvoranu, Corneliu Vadim Tudor, Ioan Becali, Dumitru Dragomir sau Serghei Mizil n-au fost atinse nici măcar cu o floare, iar posturile TV care i-au găzduit pe aceşti oameni n-au încasat nici măcar o palmă peste caracter.

Pentru titlul infamant şi mincinos plantat de RTV-retevei în zona de maximă audienţă a ştirilor, CNA a primit peste şase sute de plângeri, iar numărul lor creşte. Veştile bune în toată povestea sunt reacţia site-lui paginademedia.ro, care a semnalat cu promptitudine mizeria, şi puseul de conştiinţă civică online care a iscat valul de plângeri. Deocamdată nu se ştie dacă atitudinea CNA-ului va fi o veste bună sau rea. Oricum, primul semn încurajator ar fi trezirea sa din picoteală. Renunţarea la aghioasele pe bani buni (şi publici). Deşteptarea din somnul cel de moarte în care-i adânciră barbarii de tirani care cred că li se permite orice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri