Salariul de 1000 de euro net pe lună confirmă un drum ireversibil

Data actualizării: Data publicării:
Adrian Câciu
Adrian Câciu
Agora Digi este un proiect editorial al Digi24.ro, o platformă unde sunt invitați să contribuie cu opinii, idei și comentarii cei mai importanți lideri politici, lideri de opinie, personalități marcante ale vieții publice. Adrian Câciu este Ministrul Fondurilor și Proiectelor Europene.
adrian caciu face declaratii la ateneu
FOTO: Inquam Photos/ Sabin Cîrstoveanu

Pentru prima dată în istorie salariul mediu net a depăsit 1000 euro (5.079 lei) potrivit ultimelor date pentru luna decembrie 2023, comunicate de INS. Realitatea datelor statistice ne arată că salariul mediu brut a crescut cu 15,5% în anul 2023, iar cresterea reală (dupa eliminarea efectului inflației) a fost de 8,3%.

Unii ar putea spune ca datele comportă caracterul conjunctural al finalului de an, decembrie fiind luna în care se mai acordă bonusuri, prime și alte stimulente financiare. Este evident, însă, că privind evoluția lunară anterioară lui decembrie 2023, vedem că traiectoria creșterii salariilor din România într-o guvernare cu premier PSD este una solidă.

În septembrie, salariul mediu net era 4593 de lei, în octombrie a urcat cu aproape 100 de lei, la 4692 de lei, iar în noiembrie a ajuns la 4765 de lei. Este cât se poate de logic ca, în acest ritm, în 2024 nivelul de 5000 de lei (adică 1000 de euro) va fi atins în mod natural mult mai rapid, înainte de jumătatea anului.

Merită reamintit că, în programul de guvernare al PSD al echipei conduse de premierul Marcel Ciolacu la preluarea mandatului, în iunie 2023, pragul de 1000 de euro net al câștigului salarial mediu era anunțat drept țintă la finalul anului 2024. Faptul că se va realiza cu multe luni mai devreme nu este deloc întâmplător, ci este rezultatul eforturilor susținute ale guvernului de a proteja nivelul de trai al românilor, mai ales într-o perioadă cu o inflație persistentă. Iar cel mai bun ajutor într-o asemenea situație este un loc de muncă cât mai bine plătit!

Un element esențial care a susținut acest traseu este majorarea constantă a salariului minim, care în 2023 s-a realizat, în premieră, de două ori: la 1 ianuarie, de la 2550 la 3000 de lei, și la 1 octombrie, de la 3000 la 3300 de lei. Această creștere susținută, de aproape 30% (pentru a fi exacți - 29.41%) a însemnat un ajutor esențial pentru angajații cu venituri mici. Un sprijin care se adaugă la mecanismul de plafonare a prețurilor la energie și gaze, în vigoare de peste doi ani și la măsura plafonării adaosurilor la prețurile alimentelor de bază, care tocmai a fost prelungită cu două luni, după alte 6 luni de aplicare.

O guvernare cu un premier PSD va aduce în continuare noi politici publice care să fundamenteze și mai clar caracterul structural al creșterii veniturilor salariale în România. Fiindcă doar cu salarii cât mai apropiate de statele europene putem opri muncitorii români să-și caute joburi în afara țării și putem spera că vom aduce înapoi românii care muncesc în Europa. Așa cum s-a întâmplat deja, de exemplu, în construcții, unde mari companii care lucrează pe santierele de infrastructură rutieră au angajat șoferi și alți lucrători calificați dintre românii din diaspora, pe salarii apropiate de cât aveau în Anglia sau Italia.

Știu că există voci care susțin că această creștere a salariilor ar fi o piedică pentru mediul de business. Însă, doar în ultimele zile, au apărut informații publice care probează că multe dintre cele mai importante industrii ale țării, sectorul bancar, cel energetic și industria telecom au înregistrat în continuare venituri și profituri solide în 2023. Faptul că santierele duduie, mallurile sunt arhipline și chiar piața imobiliară nu scade, ci crește ne arată că economia românească are încă un potențial uriaș de dezvoltare și că nevoia de forță de muncă este încă la cote înalte.

Și când susțin asta mă bazez tot pe informații publice: la noi, ocuparea forţei de muncă reprezintă doar 30% din populaţia țării, faţă de 50% cât este în statele dezvoltate din vestul Europei. Așadar, nu am dubii că România are încă suficient spaţiu de creştere pentru următorul deceniu.

În plus, conform datelor Ministerului Muncii, luate direct din programul Revisal, unde toți angajatorii declară contractele de muncă, numărul mediu de salariaţi înregistraţi a ajuns la aproape 5,75 de milioane. Este o creştere cu peste 90.000 faţă de 2022 şi cu aproape 630.000 faţă de acum un deceniu. Conform analiștilor în piața muncii, aceste cifre sunt cele mai bune - și asta nu din ultimii ani, ci din ultimele două decenii!

Asta arată fără drept de recurs că politica PSD de creşterea accelerată a salariului minim din ultimul deceniu a fost corectă și a dat rezultatele așteptate, În ciuda tuturor vocilor critice, nu doar că n-a afectat joburile existente, ci a creat o zonă consistentă cu locuri de muncă plătite mai bine.

Faptul că traseul spre 1000 de euro al salariului mediu net devine ireversibil reprezintă pasul firesc pentru o țară care se dezvoltă. Noi credem cu tărie că România are nevoie de locuri de muncă plătite corect și, de aceea, pentru PSD, cresterea veniturilor românilor va continua să reprezintă o prioritate a guvernării!

Partenerii noștri