Acuzații de abuz într-un centru de plasament

Data publicării:
abuz
Trei educatori de la Centrul de Plasament din Lugoj sunt acuzați de mai mulți copii instituționalizați că sunt agresivi și le iau banii din bursele sociale. Tinerii au postat pe o rețea de socializare mai multe înregistrări, iar acum Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș a demarat o anchetă care să stabilească dacă educatorii sunt sau nu vinovaţi de comportament violent.

„Păi și cu alocația ce faceți? Cumpăr geamurile. Nu cred. La o grămadă le lipsesc alocațiile, unde-s banii de geamuri? El se duce să le cumpere. Lăsați că avem geamuri, nu mai luați alocația nimănui”, se aude pe înregistrarea făcută de unul dintre copii.

Este o discuție înregistrată cu telefonul de unul dintre copiii care locuiesc în Centrul de Plasament din Lugoj și postată pe rețelele de socializare. Din discuţie reiese că educatorii le iau bursa socială lunară de 28 de lei. În plus, sub protecția anonimatului, tinerii spun că sunt bătuți.

„Am fost bătut cu parul, mi-a dat în cap și în burtă. Educatorii ne bat din diverse motive, pentru că unii nu fac de serviciu, unii nu spală vasele. Un copil de 13 ani a fost băgat în frigider”, povestește un beneficiar al centrului de plasament din Lugoj.

„Au fost multe cazuri din-astea în care educatorii băteau copii și am asistat la multe numai n-am avut atunci tupeul, n-am știut ce se întâmplă. Ați anunțat? Ați vorbit cu cineva? Nu, n-am avut curaj să zic. De ce? Nu știu de ce îmi era teamă, dar n-am putut să zic la nimeni ce se întâmplă. Dar acum deja nu mai suportam și am zis tot ce era de zis”, recunoaște un alt beneficiar al centrului de plasament din Lugoj.

La centrul de plasament din Lugoj sunt 70 de copii, cu vârste cuprinse între 4 și 20 de ani, supravegheați de 24 de educatori. Acuzată că este violentă, o supraveghetoare spune că ea este cea agresată.

„Îmi pare rău că sunt în situația asta, dar mă doare după atâția ani de zile să mi se aducă acuze nefondate și să nu mi se ia în calcul toată activitatea desfășurată de 30 de ani. Pe noi cine ne protejează când... și am dovezi, cuvinte, injurii de nu vă vine să credeți și pe care noi le înghițim în fiecare zi”, spune Maria Jar, educator în centrul de plasament Lugoj.

Conducerea centrului de plasament susține că tinerii nu s-au plâns niciodată de educatori.

„Nici în scris, nici în nimic. Ei știu și au caietul de sugestii și reclamații și pot să scrie, dar efectiv să vină să-mi spună, domnul Rista Claudiu a făcut acum, asta, nu mi-au spus niciodată”, susține Oana Lungulescu-Tyukodi, directorul centrului de plasament Lugoj.

În urma unui incident care a avut loc duminică, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș a demarat o anchetă la centrul din Lugoj.

„Toate sesizările tinerilor din acest centru sunt verificate în prezent. La sfârșitul cercetării vor fi trase niște concluzii, va fi întocmit un raport și în funcție de situație vor fi luate măsurile necesare”, adaugă Smaranda Marcu, purtătorul de cuvând al DGASPC Timiș.

Centrul de plasament Lugoj este unul dintre cele opt din județul Timiș.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri