Bază de agrement în comunism, ruină în prezent

Data publicării:
uszoda
Baza unde Timişoara a câştigat 10 titluri naţionale la Polo pe apă a ajuns o ruină, iar administraţia locală vrea să o radă de pe hartă. Primarul Nicolae Robu spunea în ultima campanie electorală că va reface baza Uszoda, însă acum e decis să o transforme în spaţiu verde. Decizia a stârnit însă nemulţumiri în rândul comunităţii locale, mai ales că în oraş nu există un bazin olimpic, iar cele mai moderne bazine sunt private. Oamenii sunt îndemnaţi acum să semneze o petiţie pentru salvarea bazei. În 3 zile, petiţia a fost semnată de peste 300 de persoane.

Baza de agrement Uszoda a fost construită în 1926 şi a funcţionat cu succes până în 1989. Mii de timişoreni au învăţat să înoate aici, şi tot aici s-a format echipa de Polo a Timişoarei, câştigătoare a 10 titluri naţionale.

"Baza de agrement şi bazinele de înot au fost abandonate după revoluţia din 1989 şi nu au mai fost folosite de atunci. Acum au devenit o ruină şi au fost transformate în adăpost de oamenii străzii" - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timişoara.

Baza, de 4.500 de metri pătraţi, a aparţinut Ministerului Educaţiei până în martie anul 2016, când a trecut în patrimoniul Primăriei Timişoara. Atunci, primarul Nicolae Robu a promis că o va reabilita şi o va da comunităţii. Şi-a făcut şi campanie elctorală pe această temă, dar acum s-a răzgândit şi vrea să o demoleze şi să transforme zona în spaţiu verde.

"Când vorbim de lucruri emblematice trebuei să înţelegem ce înseamnă emblematic. Oare chiar nişte vestiare, nişte grupuri sanitare şi nişte bazine în care s-a învăţat să se înoate sunt emblema Timişoarei? Dacă se făceau lucrurile astea cu sute de ani în urmă puteam vorbi de valoare", susţine Nicolae Robu, primarul Timişoarei.

Timişorenii au luat atitudine faţă de decizia edilului. Un localnic a iniţiat o petiţie pentru a opri demolarea.

"Săiritul Timişoarei şi istoria Timişoarei trebuie păstrată şi valorificată. Şi Usyoda, cum o cunoaştem noi timişorenii face parte din istoria noastră. Aici zeci de generaţii de timişoreni au învăţat să înoate", spune corneliu Vaida, iniţiatorul petiţiei.

Corneliu Vaida s-a născut şi a crescut la Timişoara. Şi el a învăţat să înoate la baza Uszoda şi speră să o revadă funcţională, la fel ca în urmă cu 27 de ani.

"Era frumos, era apă curată. Când eram eu copil nu era teren de baschet, dar erau din astea cu nisip, era un bar unde stăteau părinţii, beam citro, cum îi spunea atunci la suc. Aici era locul de întâlnire al timişorenilor", continuă Vaida.

Petiţia a fost semnată până acum de mai bine de 300 de persoane. Timişorenii vârstnici îşi amintesc cu drag de zilele de vară petrecute aici şi îşi doresc reabilitarea, mai ales că în Timişoara nu există niciun bazin municipal.

"Eu am venit cu copiii aici şi acum sunt mari, 30 - 40. Este un lucru bun să o reabiliteze, e păcat să o distrugă."

"Mai făceam o baie, plajă... Veneau mulţi copii să înveţe să înoate aici? Da, da eu ţin minte că da."

"Cred că ar fi bună reabilitarea. Aţi avea unde să o duceţi pe cea mică să facă cursuri de înot? Da, ar fi opţiuni, dar aici e aproape şi ar fi bine."

Momentan nu există un proiect pentru transfromarea fostei baze sportive în parc şi nici ordin pentru demolarea construcţiilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri