Deşeuri aruncate la întâmplare 

Data publicării:
GUNOAIE

15.000 de lei este amenda aplicată în acest an, unui localnic din Brașov, pentru aruncarea gunoaielor în afara platformelor special amenajate. Sancțiunea a fost aplicată de Garda de Mediu, care îi urmărește, în baza unui protocol cu Poliția Locală, pe cei care își aruncă deșeurile la întâmplare. Mormanele de gunoi apărute lângă platformele pentru containere au devenit adevărate focare de infecție, pentru toți cei care locuiesc în apropierea acestor locuri. 

"( R: De ce ați aruncat acolo, în afara boxei?) Păi uite, cum au aruncat și alții, nu am aruncat numai eu.(R: V-a fost mai ușor așa, în afară?) Văd că toată lumea aruncă așa, păi ce să facem?", localnic.

Este doar unul din cazurile în care sacii cu deșeuri menajere sunt aruncate la doi pași de containerele puse de autorități în boxele special amenajate, din municipiul Brașov. În întreg municipiul Brașov există 415 astfel de platforme pentru containere, betonate, îngrădite și acoperite.

"În multe dintre cazuri, depozitele de gunoi apar la distanțe foarte mici de platformele special amenajate pentru depozitarea controlată a deșeurilor. Se întâmplă chiar și atunci când containerele din aceste boxe sunt aproape goale" ,Claudiu Loghin - reporter Digi24.

Orele toride din miezul zilei fac ca mirosurile degajate de gropile de gunoi improvizate să se răspândească la mare distanță, printre blocuri.

"Mi-ar place să fie un oraș curat, să fie omul civilizat, să le pună la locul lor", localnic.

"Ar trebui pusă o cameră de luat vederi, de unde să știu eu unde intră ăla, unde locuiește? Nu, să-i dea o amendă, că așa ar fi normal, nu? Să-i dea o amendă", localnic.

"Cei care sunt prinși că încalcă prevederile Regulamentului de salubrizare riscă o amendă între 500 și 1000 de lei, dacă sunt persoane fizice, 1000 - 2000 de lei, dacă sunt persoane juridice",  Sorin Toarcea - purtător de cuvânt Primăria Brașov.

Garda de Mediu are un protocol încheiat, pentru municipiul Brașov, cu Poliția Locală. În baza acestui protocol, echipele celor două instituții desfășoară controale comune, în zonele din municipiu cu cele mai mari probleme de salubrizare.

"Pe parcursul acestor acțiuni, s-au aplicat sancțiuni de peste 300 de mii de lei, pe diverse unități administrativ teritoriale, agenți economici și pe persoane fizice", Mircea Paraschiv - comisar șef Garda Națională de Mediu Bv.

"S-au intensificat de verificare. Verificările se fac împreună cu cei de la Garda de Mediu şi pot să vă spun că de la începutul anului au fost soluţionate peste 300 de speţe în acest domeniu. Din acestea au fost aplicate 275 de sancţiuni, în cuantum total de peste 100.ooo de lei.  Important este să îi şi găsim la locu faptei, în flagrant pe cei care fac acest lucru, este o muncă foarte grea.  Se fac şi pânde, mai vin reclamaţii şi din partea braşovenilor, dar şi autosesizări din partea agenţilor", Anca Lăutaru - purtător de cuvânt Poliţia Locală Braşov. 

Numai în acest an, Comisariatul Județean Brașov al Gărzii Naționale de Mediu a făcut 30 de controale în județ, în ce privește problemele privind salubrizarea. Societatea care administrează o groapă de gunoi de la marginea municipiului Brașov a fost amendată cu 50 de mii de lei, iar una din persoanele fizice depistate în neregulă a primit o amendă de 15 mii de lei.

Reporter: Claudiu Loghin / Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri