Biserica din Ditrău, locul în care dorinţele se împlinesc

Data publicării:
BISERICA TURIST ACASA

Construită în urmă cu un secol, cu piatră extrasă din cariera Remetea, biserica are o istorie legată strâns de dezvoltarea localității Ditrău, pe vremuri cea mai bogată din Ardeal.

"Biserica Sfânta Inimă a lui Iisus se leagă de numele unui preot care s-a născut la Baraolt şi a fost paroh la Ditrău. Satul s-a înmulţit şi atunci era necesar să se construiască o biserică mai mare", povesteşte Baroty Laszlo Sandor - preot.

Și așa a fost ctitorit noul lăcaș de cult, cu o arhitectură și dimensiuni spectaculoase - sala principală, lungă de 56 de metri și înaltă de 23, poate găzdui, la evenimente speciale, chiar și 5.000 de credincioși. Turnul principal, înalt de 75 de metri, veghează maiestuos împrejurimile și dă de veste călătorului că se apropie de destinație.

"Foarte interesante sunt amvonul care se vede foarte bine în biserică, altarele secundare şi mai ales vitraliile care s-au realizat în atelierul lui Rot Ede din Budapesta şi care a făcut si vitraliile parlamentului maghiar şi vitraliile primăriei din Tg Mureş", spune preotul Baroty Laszlo Sandor.

Orga bisericii, cu 23 de registre, este și ea renumită și catalogată printre cele mai mari din țară. De curând, lăcaşul a fost restaurat temeinic, păstrându-se toate elementele valoroase. Peste 300 de mii de euro au costat lucrările, bani strânși chiar de la enoriași. Efortul a meritat, pentru că biserica din Ditrău apare acum tot mai des în ghidurile turistice europene.

Se spune că în Biserica din Ditrău se împlinesc dorinţele şi această poveste a atras turişti din toate colţurile lumii. Aşa a devenit lăcaşul de cult un obiectiv turistic de talie mondială.

Dacă vreţi să vă petreceţi mai multe zile la Ditrău şi să descoperiţi secretele judeţului Harghita, vă puteţi caza la pensiunile din zonă. Aici veţi găsi gazde ospitaliere şi mâncare tradiţională.

"Posibilităţile de cazare includ nouă camere cu două, respectiv trei paturi în cameră. Tariful este de 50 de lei pe zi de persoană", spune Sivany Janos - proprietar pensiune.

La Ditrău, majoritatea localnicilor sunt maghiari, de religie catolică. Duminica, unii dintre ei încă se mai îmbracă în costume populare ca să participe la slujba religioasă. La Ditrău se ajunge mergând pe Drumul Naţional 12, din Gheorgheni spre Topliţa.

Reporter: Ioana Mihai / Operator: Zoltan Racz

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri