Cetele de feciori din Făgăraş s-au întâlnit în ziua de Sfântul Ioan Botezătorul

Data publicării:
CETE

După ce au primit binecuvântarea Mitropolitului Ardealului Înalt Preasfinţitul Laurenţiu Streza, în catedrala Sfântul Ioan Botezătoru din Făgăraş, cetele de flăcăi au cântat un colind tradiţional.

"Colindul nostru e un colind foarte vechi, din 1800, cam atunci s-au făcut melodiile acestea. Au fost pierdute un timp după, aceea s-au recuperat şi acum a revenit datina din nou", povesteşte Sorin Cârţan, primarul unei ceate. 

"Povestea prezentată în colind este în general aceeaşi, dar linia melodică şi succesiunea întâmplărilor din acea poveste este diferită la fiecare şi asta face ca aceste colinde să fie mai frumoase şi să dea un pic de personalitate fiecărei cete de colindători", declară  Adrian Văluşescu - şef serviciu Cultură Tradiţională.

La festival au participat 30 de cete de feciori din satele zonei etnofolclorice a Ţării Făgăraşului. Fiecare membru al cetelor a purtat costumul tradiţional specific satului din care provine.

După slujba de la biserica, cetele de feciori au făcut o paradă prin centrul oraşului, spre încântarea locuitorilor veniţi să-i admire.

Evenimentul de astăzi a marcat şi desfacerea cetelor de feciori după ce, timp de o lună, flăcăii s-au adunat şi au respectat toate obiceiurile sărbătorilor de iarnă, moştenite din străbuni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri