Cetele de flăcăi se pregătesc de colindat

Data publicării:
CETE FLACAI

La Şercaia, în Făgăraş, tradiţia adunării cetelor în ziua de Moş Nicolae s-a păstrat din moşi-strămoşi. Se spune că, de astăzi, flăcăii se adună zi de zi pentru a se pregăti de seara cea mare, de Moş Ajun. Îmbrăcaţi în portul popular, tinerii au participat astăzi la slujba de Sfântul Mare Ierarh Nicolae.

"Facem repetiții pentru a ieși bine în ziua de Crăciun, să ne primească lumea cu drag", a spus un tânăr. "Această tradiţie este ceva sfânt în Şercaia şi noi incercăm să o ducem mai departe", a adăugat un alt băiat.

Pentru comunităţile de la sate, semnificaţia obiceiului cetelor de feciori era foarte importantă în bătrâni. Ea marca intrarea unei noi generaţii de tineri în viaţa deplină a comunităţii. În această perioadă flăcăii îşi găseau partenere şi treceau de la statutul de fecior al satului la cel de om aşezat la casa lui.

"Cetele de feciori erau şi o manifestare a exuberanţei, a vitalităţii tinerei generaţii şi in acelaşi timp era o continuare a tradiţiilor şi a modurilor de validare a formelor de organizare din lumea satului românesc ", a declarat  Gheorghe Roşculeţ - profesor de sociologie rurală la Universitatea Transilvania. 

La zilele importante de sărbători cetele de flăcăi ies la joc, iar de Sfântul Ioan se sparge ceata, cum se spune în bătrâni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri