Fără şanse la export. Anul acesta, românii vor pune pe masă mai mulţi cartofi din import

Data publicării:
CARTOFI EXPORT

Marcel Sandu se ocupă de producţia de cartofi de mai bine de 20 de ani. Dacă în urmă cu şase ani avea culturi pe 90 de hectare, anul acesta a însămânţat doar 25 de hectare. Pentru anul viitor se gândeşte, însă, să reducă din nou suprafaţa cultivată cu cartofi. "Peste trei/patru ani o să muncim numai cartofi din import, că noi n-o să mai facem faţă şi atunci renunţăm. Vă spun, eu am redus jumăte din suprafaţa de cartofi, la anul mai reduc jumăte şi toţi cu care intru în contact fac asta, pentru că e o cultură care nu merită", Marcel Sandu - agricultor.

În teren, lipsa irigaţiilor nu ajută cartoful să crească suficient, iar în aceste condiţii, nici nu se poate vorbi despre export de cartofi. Pentru că, în România oamenii preferă cartofii mari, aduşi din import, cartofii autohtoni, care sunt mai mici dar sănătoşi, ajung hrană pentru animale.

Anul trecut, România a importat 180.000 de tone de cartofi, cu mult peste cât era necesar. În aceeaşi perioadă, producţia autohtonă a fost de 4 milioane de tone, din care doar 12.000 au ajuns pe mesele europenilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri