Lecţia de modestie

Data publicării:
REVOLUTIONARA

Laura Dobre terminase liceul în vara lui 1989 şi tocmai se angajase la uzina Metrom. De aici a plecat în dupa-amiaza zilei de 22 decembrie cu un steag în mână spre centrul oraşului. La Modarom s-a întâlnit cu militarii care i-au cerut tricolorul, dar ea a refuzat să-l lase din mână. În semn de simpatie, soldaţii au urcat-o pe un tanc şi unul dintre ei i-a făcut o poză. Gestul a făcut istorie, pentru că imaginea a apărut în Gazeta de Transilvania, ca simbol al Revoluţiei de la Braşov. Femeia ştie că a riscat, dar dorinţa de libertate era mai puternică decât oricând.

"Nu ştiu dacă cineva se gândea la pericol deşi se auzea că se trage, că poţi să fii rănit, chiar să mori.  Dacă ar fi să fac din nou şi să am 19 ani şi chiar şi mintea de acum, tot asta aş face", spune Laura Dobre - participant la Revoluţia din 1989

Laura a iesit şi a doua zi în stradă, pe furiş. De data aceasta se trăgea. A fost salvată din calea gloanţelor de câţiva militari. Tânăra de atunci îşi dorea libertate şi o viaţă mai bună. După Revoluţie a fost chemată la pompieri ca să-i fie înmânată fotografia. O păstreaza şi astazi alături de numarul din Gazeta de Transilvania.

"Aşteptările mele din zilele acelea erau mult mai mari decât ceea ce s-a întâmplat în realitate în decursul anilor. la noi a durat mai mult, mult mai greu ca în alte părţi şi poate şi sistemul şi poate mentalitatea oamenilor care s-a schimbat greu!", spune Laura Dobre.

Cu toate că a fost în stradă în acele zile decisive pentru căderea regimului comunist, Laura nu s-a grăbit să ceară certificat de revoluţionar.

"Cum să mă duc eu, care am fost la Revoluţie, da, am fost, dar nu m-am dus acolo pentru un certificat sau pentru o recunoaştere. Era o grămadă de lume!", spune Laura Dobre - participant la Revoluţia din 1989.

Laura şi-a crescut fiica, pe Diana, cu povestea de la Revoluţie. Tânăra îi este recunoscătoare mamei sale pentru curajul de a ieşi în stradă în acele zile, dar şi sutelor de persoane care au pierit atunci.

"Adică ei n-au beneficiat de internet de libertatea de a merge oriunde, de tot ce mănâncă, practic, pentru că nici măcar nu am avea toate bunătăţile şi toate beneficiile pe care le avem practic astăzi", spune Diana Dobre - fiică.

La 25 de ani de la Revoluţie Laura se bucură de libertăţile la care doar visa când era de vârsta fiicei sale. Munceşte în domeniul vânzărilor şi speră ca Diana să se bucure de un altfel de viitor şi să se bucure de şanse mai mari în ţara ei.

Reporter: Teodora Nicolae
Operator: George Oltean

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri