Obligaţi să îşi schimbe apometrele pe banii lor

Data publicării:
APOMETRE VICTORIA

Potrivit unei legi din iulie 2015, în fiecare apartament de bloc trebuie să existe contoare de apă cu citire de la distanţă. Apometrele trebuie însă achiziţionate de consumatori şi nu de furnizorul apă. Familia Ocnean are un venit de 2.000 de lei pe lună şi nu îşi permite să cumpere astfel de contoare care costă în jut de 200 de euro.

"Apometrele astea care sunt, sunt foarte bune. Îţi reglezi apa cum vrei, mai tare, mai puţin, poţi să o închizi şi definitiv. Suntem pensionari, pensiile sunt foarte mici. Suntem şi bolnavi, aproape o pensie că suntem amândoi pensionari dăm pe medicamente", spune Viorica Ocnean, pensionară.

În aceeaşi situaţie sunt majoritatea localnicilor din Victoria, care spun că nu îşi perimit să dea atâţia bani pe un apometru.

"Nicicum nu. Mai ales la banii care sunt în ziua de astăzi şi pensiile mici" , spune un localnic.

"Foarte scump. Sunt unii care n-au o pensie, mai ales cum sunt eu, decât soţul e pensionar..atât", spune o localnică.

Reprezentanţii societăţii Apă-Canal Victoria spun că noua lege îi pun şi pe ei în încurcăură pentru că nu îi pot obliga pe oameni să îşi cumpere apometre. Şi asta cu atât mai mult cu cât localnicii au datorii de peste 300.000 de lei către furnizorul de apă.

"Nefiind asociaţii de proprietari trebuie să încheiem contracte individuale cu cetăţenii, cu fiecare utilizator de servicii apă-canal. Se montează numai contoare de apă cu citire la distanţă, ce presupun nişte cheltuieli pentru săracul om care şi aşa e sărac", spune Marian Baciu, administrator Serviciu de Apă-Canal Victoria. 

Situatia exista si in alte orase din tara. La Galati, de exemplu, regia de apa a montat peste 16.000 de apometre cu citire de la distanta, dar pe banii societatii, printr+un program de modernizare a infrastructurii.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Mihai Stan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri