Oieritul nu mai e ca altădată 

Data publicării:
NICI OIERITUL NU MAI E CA ALTADATA

Nicoale Moavă are un atelier unde repară încălţăminte şi haine din piele în Sălişte, cea mai înstărită aşezare din Mărginimea Sibiului. Bărbatul şi a schimbat meseria în urmă cu trei ani de zile, după ce a renunţat la oierit şi a vândut cele 500 de oi ale sale, din raţiuni economice.

Alte câteva sute de ciobani din Mărginimea Sibiului se gândesc serios să renunţe la această meserie cu tradiţie. O cauză ar fi taxele mult prea mari, pe care le cer autorităţile locale pentru păşuni.

În plus, alţi oieri spun că îşi găsesc foarte greu păstori care să fie dispuşi să le pască mioarele. Potrivit Inspectoratului Teritorial al Muncii din Sibiu, în ultimul an au fost angajati, cu forme legale, doar 20 de ciobani în judeţul Sibiu. Asta în timp ce, în tot judetul, se cresc în prezent peste 500.000 de oi

Statisticile arată că numărul proprietarilor de ovine a scăzut drastic în ultimii 10 ani. Dacă în 2005, numai în judeţul Sibiu erau înregistraţi în jur de 9000 de oieri, în prezent numărul lor nu trece de 5000. Aceeaşi scădere drastică se simte şi la capitolul turme de oi, care au ajuns la aproape 700 de la 1500 câte erau în urmă cu 10 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri