Pedepse aspre pentru lipsa de patriotism. Prefectul din Covasna cere pedepsirea ofensei adusă însemnelor naţionale

Data publicării:
CONFLICT STEAGURI


În vechiul Cod Penal era prevăzută o sancţiune între 6 luni şi 3 ani de închisoare pentru nerespectarea însemnelor naţionale, care, însă, nu se mai regăseşte în noul cod. Astfel că, pe fondul conflictelor din ultima perioadă, prefectul judeţului Covasna a cerut să se reintroducă pedeapsa cu închisoarea pentru lipsa de patriotism.

"Am făcut o cerere către Ministerul Afacerilor Interne să analizeze oportunitatea introducerii articolului cu ofensa adusă însemnelor statului. Nu trebuie încurajate astfel de gesturi extreme şi ar trebui penalizate pe măsura gravităţii lor", a declarat Marius Popica - prefectul judeţului Covasna

În ultimul an numeroase conflicte au izbucnit între liderii români şi maghiari din cauza arborării steagurilor secuieşte ori din cauza intonării imnului Ungariei la diverse evenimente. Numai în ultima lună prefectul Marius Popica a dat două sancţiuni pe această temă. Ba mai mult, există o hotărâre judecătorească definitivă cu privire la înlăturarea unui steag secuiesc arborat în parcul central din Sfântu Gheorghe.

Pe de altă parte, liderii UDMR spun că ei vor continua să arboreze steagul secuiesc şi cred că toate aceste presiuni au izbucnit după alegerile prezidenţiale.

"După ce am ieşit de la guvernare a început o răfuială, o răzbunare politică din partea Bucureştiului, din partea guvernanţilor, ceea ce eu cred în primul rând că au greşit adversarul", a spus Tamas Sandor - preşedintele UDMR. Covasna

Dar în timp ce liderii administraţiei publice poartă astfel de conflicte, oamenii spun că atât steagul românesc, cât şi cel secuiesc ar trebui să stea pe aceeaşi treaptă.

"După mine nu e niciun conflict. Fiecare cu al lui", spune un locuitor din Sfântu Gheorghe.

Zilele trecute primarul municipiului Târgu Secuiesc a fost amendat cu 5.000 de lei pentru că nu s-a implicat suficient în organizarea manifestărilor de ziua naţională a României. Iar Consiliul Judeţean Covasna a fost avertizat cu privire modificarea antetelor de pe documentele oficiale, care sunt scrise în trei limbi.

Reporter: Mirela Palcu
Operator: Răzvan Rădache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri