Pro şi contra referendumului pentru regionalizare

Data publicării:
REACTII REFERENDUM 161013

Timp de aproape două săptămâni, reprezentanții Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, cei ai Partidului Civic Maghiar şi ai Consiliului Naţional Secuiesc au bătut din uşă în uşă şi au reuşit să obţină de patru ori mai multe semnături decât aveau nevoie pentru organizarea unui referendum local. Doar la Covasna, în mai puţin de două săptămâni, s-au adunat 35.000 de semnături. 

Autorităţile locale sunt convinse că referendumul, programat pentru 8 decembrie, va cântări mult în luarea unei decizii privind formarea noilor regiuni.

"Înainte de reorganizarea regiunilor de dezvoltare şi înainte de reorganizarea adminsitrativ-teritorială a ţării, trebuie neapărat, sunt obligaţi şi prin constituţia şi legislaţia românească, să ne consulte, prin prealabil, prin referendum", afirmă Tamas Sandor, președinte UDMR Covasna.

Semnăturile au fost depuse la Consiliul Județean, iar acum este nevoie de votul plenului pentru ca referendum să se poată organiza. Pe de altă parte, celelalte partide politice resping vehement ideea organizării referendumului propusă de liderii maghiari.

 "Tema referendumului este de a crea o regiune pe criterii etnice și nu sunt categoric de acord cu el și nu sunt de acord cu autonomia pe care o cer maghiari,i pe criterii etnice", declară Horia Grama, președinte PSD Covasna. 

"Din punctul nostru de vedere, sunt simple acțiuni politicianiste, prin care cei de la partidele maghiare vor să se diferențieze. Noi nu vom lua măsuri de împiedicare pentru că eu cred că așa este civic. Finalitatea acestor acţiuni este politicianistă și nulă", delcară Marius Obreja, președinte PNL Covasna.

În urmă cu șase ani, Consiliul Național Secuiesc a organizat un referendum pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, însă acesta a fost declarat ilegal de către președintele Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri