Taxă de mediu pentru ariile protejate 

Data publicării:
TAXA MEDIU

Laurenţiu Drăgan este proprietar de pensiune de 12 ani. Nu a primit deloc fericit vestea că, în curând, s-ar putea ca statul să îi pună pe cap o nouă taxă.

"Ce primim noi în schimb, beneficiarii ariilor protejate? Ariile, pe care chiar le am în vecinătate şi eu, nu am văzut să se bucure de o atenţie deosebită şi de o administrare extraordinară", susţine Laurenţiu Drăgan - proprietar pensiune.

De aceeaşi părere este şi Constantin Creţu. Omul nu îşi aminteşte să se fi bucurat de prea multe beneficii, chiar dacă are pensiune la câţiva kilometri de rezervaţia naturală Piatra Craiului.

"Sunt pline de mizerii, apele sunt poluate, turiştii se plâng că au venit să vadă un cadru natural la Bran, să trăiască în natură, în nişte condiţii naturale şi găsesc focare de infecţii, ape poluate, hârtii, gunoaie peste tot", spune Constantin Creţu, un alt proprietar pensiune.

Reprezentanţii ANTREC Braşov cred că odată cu impunerea taxei, turismul la negru va înflori, iar cine nu se va preta la astfel de soluţii, va renunţa.

"Şi care este problema mea că m-am născut aici şi mi-am construit o pensiune aici? Nu înţeleg! De ce acum, după atâţia ani, s-au trezit că suntem în apropierea ariei protejate şi ce? Oamenii nu se plimbă decâ în grădina mea", afirmă Liliana Enescu - reprezentant ANTREC Braşov.

Pe de altă parte, cei de la Direcţia Silvică Braşov spun că este nevoie de foarte mulţi bani pentru întreţinerea şi amenajarea celor 33 de arii protejate de interes naţional din judeţ. Printre costuri se numără plata paznicilor, întreţinerea, finanţarea acţiunilor de combatere a dăunătorilor sau campaniile de conştientizare publică. Iar lista continuă.

"În codul silvic sunt prevăzute despăgubiri pentru proprietarii de păduri care au păduri în ariile protejate, iar aceste fonduri nu există", susţine  Dan Runceanu - director al Direcţiei Silvice Braşov.

Paradoxal, la Braşov, ariile protejate au custozi, care pot accesa fonduri europene pentru întreţinerea lor.

" Avem cunoştinţă de şapte proiecte finanţate prin fonduri europene până în momentul de faţă", declară Elena Bucur - purtător de cuvânt APM Brașov.

În total, în judeţul Braşov sunt 62 de arii protejate, dintre care două sunt parcuri naţionale - Bucegi şi Piatra Craiului. Dintre acestea, doar patru arii protejate nu au administratori.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri