De la rampa de deşeuri, în pereţii caselor

Data publicării:
PANOURI DESEURI BETA

Tânăra doctorandă şi-a propus ca, prin proiectul său, să valorifice deşeurile şi să înlocuiască unele materii prime utilizate în industria construcţiilor. Spune că panourile obţinute pot fi folosite cu succes, printre altele, pentru izolarea termică şi fonică a clădirilor, cu costuri mai mici decât în cazul materialelor tradiţionale.

"Aceste panouri pot fi utilizate atât în mediul exterior cât şi în mediul interior, ca panouri pentru reducerea zgomotului, pot fi utilizate pe autostrăzi, şosele, însă şi pentru spaţiile interioare. Am utilizat deşeuri lemnoase, rumeguş de fag şi rumeguş de brad şi granule de cauciuc reciclat", explică Ancuţa Tiuc, doctoranda care a realizat proiectul.

Materialele sunt obţinute de la croitorii, firme care prelucrează lemnul, dar şi în urma confecţionării terenurilor de sport artificiale.

"Sigur vor fi mai avantajoase, pentru că toate aceste deşeuri, în loc să fie depozitate, ceea ce duce la costuri suplimentare, vor fi valorificate şi normal este să fie mai ieftine decât cele existente pe piaţă", a adăugat Ovidiu Nemeş, profesor al Facultăţii de Ingineria Materialelor şi a Mediului din Cluj-Napoca.

Tânăra a început deja demersurile pentru a obţine un brevet pentru invenţia sa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri