Dermatita atopică, tot mai frecventă. Numărul copiilor diagnosticaţi cu această boală a crescut cu 20%

Data publicării:
dermatita copii

Zilnic, medicii clujeni au câte 20 de cazuri de copii care suferă de dermatită atopică. Boala se manifestă prin mâncărime intensă la nivelul pielii.

"Destul de multe neplăceri. Toată noaptea nu doarme, se scarpină și plânge de durere. Este neplăcut și greu", a spus o mămică.

"De la eruptia pe piele, erupția pe care o prezintă pe față, de obicei până la mâncărimi, prurit", a afirmat alta.

Dermatita atopică nu poate fi vindecată,spun medicii, ci doar controlată eficient cu ajutorul unui tratament adecvat.

"Este foarte important să fie depistată la timp, tratată și să se aplice un tratament de fond, pentru a ține cât de cât situația sub control, pentru că un tratament specific care să vindece afecțiunea, nu există", a afirmat Angelica Cicală, medic dermatolog.

Studiile arată că boala apare la peste 10% dintre copiii școlari.

"Prevalența este în jur de 20% și pe plan mondial, în țările dezvoltate, s-a constatat că a crecut numărul de manifestări alergice și a ajuns cam la 20% din populație. Probabil că tendința va fi crescătoare", a completat medicul.

Medicii spun că boala este favorizată de mai mulţi factori, printre care şi alimentaţia nesănătoasă.

"Clar există o creștere și eu cred că principala cauză este alimentația. În principal, alimentația asta procesată, care determină un dezechilibru intestinal și secundar, dermatita atopică", a precizat medicul de familie Emiliana Costiug.

"Faptul că mamele nu alăptează, este un factor de risc important și sigur, diversificarea mult prea devreme", a explicat Ligia Blaga, șef al Secției Neonatologie la Clinica "Dominic Stanca".

Printre factorii declanșatori ai bolii se numără praful, proteinele din lapte, soia, alunele sau fructele de mare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri