"Marea refaţadizare" începe cu somaţii şi amenzi

Data publicării:
refatadizare

O treime din clădirile aflate în inima Clujului au nevoie urgentă de reabilitare. Faţadele acestora sunt distruse, iar structurile de rezistenţă, şubrede. Autorităţile locale îşi doresc un centru istoric fără pată până în 2021, când oraşul ar putea deveni Capitală Culturală Europeană. De la începutul acestei luni, primăria trimite somaţii proprietarilor, prin care aceştia sunt anunţaţi că au obligaţia să repare faţadele în cel mult un an.

"Au obligaţia în 60 de zile să vină la Primărie cu nota tehnică de constatare pentru refaţadizare. Dacă nu fac acest lucru, sunt pasibili de amendă între 5.000 şi 8.000 de lei", declară Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

În timp ce autorităţile speră să rezolve astfel problema din centrul oraşului, proprietarii clădirilor, cei mai mulţi dintre ei pensionari, privesc cu teamă spre momentul în care vor primi somaţiile.

"Eu nu pot. Am 780 de lei pensie şi din aia cum să pot să fac aşa ceva? Nu pot să fac aici la mine", spune Katia Delbacsi, care locuieşte de 7 decenii într-o clădire de pe strada Iuliu Maniu. Femeia are 83 de ani, iar pensia abia îi ajunge să plătească întreţinerea apartamentului cu o cameră.

Fiecare proprietar, indiferent de condiţiile financiare, are obligaţia, potrivit autorităţilor, ca după aprobarea expertizei tehnice, să finalizeze lucrările de reabilitare în termen de 12 luni.

Costul total al refaţadizării va fi suportat în proporţie de 80% de proprietari, iar autorităţile locale vor contribui cu 20% din sumă şi cu contravaloarea avizelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri