Intelectuali la sapă. Au venit din străinătate şi ajută o comunitate săracă 

Data publicării:
pomi sapa

Un pianist stabilit în Germania, un arhitect care lucrează pentru o cunoscută firmă de proiectare din Anglia, un constructor stabilit în Statele Unite ale Americii şi alţi intelectuali au pus mâna pe sapă şi au amenajat grădinile mai multor familii care locuiesc în Pecineaga. Acestea locuiesc în foste grajduri şi lucrează cu ziua ca să aibă ce mânca. Voluntarii intelectuali vor să fie un model pentru comunităţile din ţară cu astfel de greutăţi.

 

Daniel Nicolaescu are 34 de ani şi de la 11 ani locuieşte în Chicago. A plecat în Statele Unite ale Americii împreună cu familia pentru un trai mai bun. Şi l-a găsit, spune el. Lucrează acum în construcţii şi câştigă cu mult peste media salariilor din România.

Daniel Nicolaescu, voluntar constructor: "Salariul acolo se poate între 2000 şi 3000 de dolari pe lună şi oricum e mai bine plătit ca aici. Aici nu aş putea să fac atâta."

A venit în ţară în concediu, dar spune că nu şi-ar dori să se stabilească din nou aici. Susţine de câte ori are ocazia merge la orice activitate umanitară.

Cot la cot cu el a muncit şi Octavian Renea, pianist şi profesor la Munchen. A plecat în Germania imediat după terminarea liceului, pentru că şi-a dorit să studieze mai mult decât îi oferea România. Este primul câştigător al locului întâi pe ţară şi laureat al unui concurs cu activitate concertistică şi pedagogică internaţională. Pentru o zi a lăsat partiturile deoparte ca să le facă o bucurie, mai ales celor mici.

Octavian Renea, voluntar pianist: "Noi ca artişti încercăm să dăm un exemplu de mai multă implicare şi mai multă bucurie în a construi ceva şi în jur, nu numai pentru noi ca indivizi ci şi pentru comunitate."

Iniţiatorul proiectului, Andrei Chivu, s-a întors în ţară după ce a lucrat în Viena la mai multe companii de arhitectură. Nu este prima dată când ajută famiile nevoiaşe din Pecineaga.

Andrei Chivu, arhitect, iniţiatorul acţiunii: "Am venit acum un an de zile la ei, cu aproximativ, 50, 40 de jucării, nu mai ştiu, mingi şi zmee, am văzut că este o situaţie mai delicată, am văzut cât de greu este. Fac tot ce pot, uşor uşor, încerc să găsesc prieteni să îi mobilizăm şi pe oameni să amenajăm acest spaţiu."

Şi ca munca lor să fie şi mai plăcută, un alt voluntar i-a acompaniat în acorduri de vioară.

Artiştii spun că nu se opresc aici. Îşi doresc ca prin acţiunile lor, să ofere oamenilor nevoiaşi un trai mai bun.

reporter: Luiza Nicolae
operator: Cristian Caciauna

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri