Drum turistic din Vâlcea, distrus de camioanele cu lemne

Data publicării:
100414 drum turistic

Singura cale de acces spre Schitul Pahomie din Vâlcea arată ca proaspăt arat. Accesul turiştilor e aproape imposibil şi nici călugării nu pot coborî după cele necesare. Administratorul drumului spune că firma care exploatează lemn în zonă ar fi distrus drumul. La rândul ei, firma aruncă vina pe proprietarii pădurii.

Să ajungi la Schitul Pahomie din Vâlcea este, de la începutul acestui an, o adevărată aventură. Dacă pleci încrezător la drum, convins că vei parcurge cei 30 de km pe o şosea judeţeană asfaltată, aşa cum indică harta, vei fi dezamăgit rapid. La jumătatea drumului dinspre Olăneşti, asfaltul dispare brusc. Urmează 16 km de drum de pământ. Când indicatorul îţi arată că mai ai câţiva km, eşti nevoit să abandonezi maşina şi să o iei la picior, prin noroi.

Exploataţia a fost dată în folosinţă la începutul anului şi de atunci zeci de camioane cară zilnic spre oraş sute de tone de lemn. Porţiuni întregi de drum sunt acoperite de tone de noroi scurs de pe versanţi, odată cu tragerea copacilor din pădure. Localnicii privesc neputincioşi la drumul distrus care a alungat şi turiştii ce veneau la schit.

Problema a ajuns şi la urechile edililor judeţului, care au promis un control. Iar cei găsiţi vinovaţi vor fi traşi la răspundere.

S-a stabilit să avem o întâlnire cu transportatorul şi să luăm măsuri cu el. Se acceptă depăşirea, dar cu condiţia ca să ai autorizaţie specială de transport, lucru pe care transportatorul nu îl are şi deci vom acţiona în consecinţă”, a precizat Alexandru Bogdan, director Direcţia Tehnică CJ Vâlcea.

Pădurea din zonă este proprietatea Obştii Olăneşti, care a vândut dreptul de exploatare unei firme vâlcene. Patronul societaţii susţine că e de datoria obştei de la care a cumpărat lemnul să le asigure drum de acces la pădure.

„Noi dacă cumpărăm, în contractele noastre aşa scrie. Trebuie să ne asigure până la parchet drumul, ca să putem să ridicăm această masă lemnoasă”, a spus Virgil Covercă, patron firmă exploatare lemn.

Până să fie găsit un vinovat, în zona a fost trimis un utilaj care să încerce să mai repare ceva.

Şi Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Vâlcea a trimis un control, pentru a se stabili dacă exploatatorul forestier nu a forţat cumva nota, din dorinţa de a tăia cât mai mult până la termenul când are autorizaţie.

"În funcţie de specie, exploatarea masei lemnoase se face cu anumite reguli. Adică sunt perioade de restricţie, în care nu se exploatează, cu preponderenţă pe timpul verii. Se exploatează primăvara, urmând ca exploatarea să se reia în toamnă, totul pentru a proteja seminţişul din pădure", a spus Constantin Buracu, jurist ITRSV Vâlcea.

Preşedintele CJ Vâlcea a cerut primarilor ca toate drumurile către mănăstiri din judeţ să fie reparate prioritar, pentru că urmează o perioadă intensă pentru turismul religios.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri