Exod de medici la Spitalul Judeţean din Tg. Jiu

Data publicării:
MEDICI

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu riscă să râmănă fără medici. Cadrele sunt nemulţumite de salariie mici, aşa că se reorientează către alte spitale din ţară sau străinătate. În ultimele şase luni, 14 medici au plecat din spital, iar alţi 20 intenţionează să plece. Unitatea funcţionează acum la cotă de avarie, după ce mai multe cabinete din Ambulatoriu s-au închis, iar de suferit au bineînţeles pacienţii.

Cabinetul de psihiatrie infantilă este primul din cadrul Spitalului Judeţean Gorj care s-a închis din cauza lipsei medicilor.

Era singurul cabinet din judeţ. Aici lucra doar un medic, care avea cel puţin 14 pacienţi pe zi.

Doctorul a hotărât însă că este mai bine în sistemul privat şi a plecat, după care şi-a deschis propriul cabinet.

„Pentru a avea un trai decent, trebuia să mai am încă două servicii pe lângă acesta şi tot timpul trebuia să fug de la unul la altul”, a povestit Laura Bârdeanu, medic.

Pacienţii care vin la cabinet sunt anunţaţi că este închis. Singura lor variantă este să meargă la cabinetul privat al medicului, unde consultaţia este 50 de lei.

Cel mai greu le este celor care au rămas singuri pe o secţie, după ce colegii lor au plecat. Este şi cazul medicului Gheorghe Stanciu, care vine din timpul liber să îşi consulte pacienţii.

„Noi ne descurcam greu şi aşa”, a spus medicul.

Pentru această situaţie, sindicatele din Sănătate dau vina pe noul management privat, implementat la Tg. Jiu de un an, şi pe care îl consideră ineficient.

„Numărul de medici al Spitalului Judeţean Tg. Jiu nu este unul foarte mare. În condiţiile în care din puţinul pe care îl avem mai şi pleacă, ambulatoriul de specialitate este în pericolul de a-şi închide mare parte din activitate”, a precizat Valentin Popa, preşedinte Sanitas.

„Este o problemă generală, la nivel naţional. Suntem la cote de avarie, dar nu suntem încă într-o situaţie critică”, a spus Claudia Manu, manager Spitalul Judeţean Tg. Jiu.

Principalul motiv pentru care medicii pleacă din sistemul public sunt salariile mici în comparaţie cu volumul de muncă. Un medic specialist câştigă lunar până la 4.000 de lei, iar în străinătate cel puţin 6.000 de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri