Mii de oameni din Filiaşi au rămas fără apă, după ce conducta magistrală s-a spart

Data publicării:
101213 FILIASI

Aproape 19.000 de oameni din oraşul Filiaşi au rămas de mai bine de 24 de ore fără apă, asta după ce conducta magistrală s-a spart. Autorităţile spun că vor remedia defecţiunea în cel mai scurt timp. Până atunci 25 de gospodării sunt inundate, iar şcolile şi spitalul vor folosi rezerva de apă. Compania care administra conducta a anunţat că nu va plăti pagubele produse oamenilor.

Locuitorii de pe strada unde s-a produs avaria au trăit o noapte de coşmar. Ei au fost neputincioşi în faţa apei care le intra în curţi şi în case şi au încercat, pe cât posibil, să mai salveze ceva din bunurile gospodăriei. Mobilierul, aparatura electrocasnică şi hainele au fost scoase în curte.

Echipele de intervenţie au scos apa cu şase motopompe, însă şuvoaiele au continuat să vină de pe magistrală, chiar dacă alimentarea fusese oprită.

Până la remedierea avariei, Filiaşul va sta fără apă, iar autorităţile locale trebuie să decolmateze şi canalizarea care a fost suprasolicitată.

„A fost o cantitate foarte mare de apă care a inundat circa două treimi din această stradă”, a spus Gheorghe Ilie, viceprimarul oraşului Filiaşi.

Avaria s-a produs din cauza gradului avansat de uzură a conductei care are o vechime de 47 de ani, în condiţiile în care durata medie normată de funcţionare este de 25 ani. Avaria magistralei a lăsat fără apă 15 localităţi din Gorj şi Dolj.

„În prezent, lucrările de remediere constau în montarea unui manşon de lungime de doi metri. În jurul orelor 18:00 se vor începe manevrele de punere în funcţiune a conductei de aducţiune şi având în vedere lungimea de 117 km a acestei aducţiuni, manevrele vor dura în jur de 12 ore”, a precizat Mihaela Chiriţescu, purtător de cuvânt CAO.

Compania de Apă care administra conducta a anunţat deja că nu va plăti pagubele produse oamenilor. Aşa că aceştia vor fi nevoiţi să dea în judecată instituţia, pentru a recupera prejudiciul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri