Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului în Băileşti, oraşul lui Nea Mărin

Data publicării:
YAIBAR

Veselie mare ieri, în Băileşti. Sute de olteni s-au adunat să petreacă la Festivalul Zaibărului şi al Prazului. Oaspeţii au fost întâmpinaţi cu pâine în ţest, şunculiţă ţărănească şi evident praz şi mult zaibăr. Toată ziua, vinul a curs în pahare pe săturate, iar cel mai bun soi a fost premiat. Zaibărul a fost făcut celebru de actorul Amza Pellea, în filmele şi scenetele sale.  

Sărbătoarea a început la primele ore ale dimineţii, când carul alegoric ce anunţa deschiderea festivalului a făcut turul oraşului, pentru ca toţi oltenii să se adune şi să guste zaibărul de anul acesta. Prima oprire a fost la Casa Memorială „Amza Pellea”, unde licoarea oltenească a fost sfinţită. Apoi butoaiele cu zaibăr, dar şi zeci de fire de praz au fost urcate în trăsuri şi transportate în centrul oraşului lui Nea Mărin.

După ce alaiul a ajuns în centrul oraşului, a început concursul pentru cel mai bun zaibăr. 20 de participanţi au adus câte o sticlă de vin şi au primit un cod, astfel încât juriul să nu cunoască numele celui care a adus zaibărul. Juriul a avut o misiune grea, pentru că producţia de anul acesta a fost bună, iar vinul a ieşit foarte gustos.

„Am fost foarte realişti, foarte la obiect şi am punctat aşa cum se cuvine cele 20 de sortimente de zaibăr, pentru că zaibărul este cultivat în cultură pură sau în cultură intercalată", a spus Florea Pârvulescu, membru juriu.

După două ore în care juriul a degustat soiurile de zaibăr, a fost anunţat câştigătorul. Deşi nu ar fi vrut să participe la concurs, olteanul se poate mândri acum că are cel mai bun zaibăr din patria lui Nea Mărin.

„Fără apă, e zeama lui cum se spune la noi, aici, la Băileşti", a spus Marian Ionescu, caştigătorul concursului „Cel mai bun zaibăr".

Pentru că a fost sărbătoarea licorii roşii, oltenii veniţi la petrecere au degustat soiurile de zaibăr cât a fost ziua de lungă. Cu toţii au lăudat vinul şi şi-au adus aminte şi de Nea Marin.

Şi cum de la atâta zaibăr le-a venit poftă şi dans, petrecăreţii au încins o horă în mijlocul oraşului, pe ritmuri olteneşti. Sărbătoarea Zaibărului şi a Prazului se află la a VI-a ediţie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri