Studenţii medicinişti din Craiova, nemulţumiţi de noua organizare a rezidenţiatului

Data publicării:
0713 REZIDENTIAT

Supărare mare în rândul studenţilor medicinişti din Craiova. Tinerii nu sunt de acord cu noul proiect de lege propus de Ministerul Sănătăţii privind organizarea rezidenţiatului. Ordonanţa prevede ca toţi absolvenţii să fie admişi la rezidenţiat şi în funcţie de media de absolvire a facultăţii şi să urmeze doi ani de trunchi comun.

Bianca Iancu este în anul VI la Facultate de Medicină din Craiova. Măsurile din noul proiect de lege au luat-o prin surprindere şi îi ridică numeroase semne de întrebare.

„Nimeni nu înţelege nimic. Nu mi se pare corect şi normal ca în timpul jocului să schimbi regulile jocului. Eu, ca student în anul VI, aflu în prima zi de facultate că tot ce ştiam până acum despre rezidentiat s-a schimbat total”, spune Bianca Iancu, studentă Facultatea de Medicină din Craiova

La fel de nelămuriţi sunt şi colegii săi de schimbările propuse de Ministerul Sănătăţii. Proiectul de lege propus de Ministerul Sănătăţii a pus pe jar studenţii medicinişti. Noua legislaţie prevede, printre altele, ca admiterea la rezidenţiat să se facă şi în funcţie de mediile obţinute în cei şase ani de facultate. De asemenea, toţi care vor face stagiatura de rezidenţiat vor fi obligaţi să studieze doi ani aceeaşi materie, într-un trunchi comun, iar abia după îşi vor alege specializarea. Studenţii s-au organizat la nivel naţional şi au creat o petiţie pentru respingerea noului proiect de lege. Petiţia a fost deja semnată de peste 1.500 de studenţi medicinişti.

„Nu ni se pare normal să ne anunţe în anii terminali, chiar şi în anul III sau IV că conteze şi media din anul I, pentru că nouă mereu ni s-a spus învăţaţi pentru voi, învăţaţi să dovediţi la rezidenţiat şi acum nu ni se poate spune că vor conta mediile din anul I”, a spus Cristina Gofiţă, preşedintele Societăţii Studenţilor Medicinişti din Craiova.

„Părerea universală a studenţilor de la medicină este că promoţia 2014 nu este pregătită pentru a fi adoptate aceste schimbări atât de brusc şi atât de repede”, a precizat Mihai Aldea, reprezentant al Societăţii Studenţilor Medicinişti.

Nemulţumirile studenţilor au primit un răspuns din partea secretarului de stat Raed Arafat"Vom renunţa cu siguranţă. Deci asta este un lucru sesizat de mai mulţi studenţi şi într-adevăr au dreptate în acest sens pentru că nu putem să luăm notele din timpul facultăţii, mai ales acum pentru cei din anul IV, V, VI şi să spunem că notele voastre vor fi calculate", potrivit Agerpres.

Proiectul de act normativ este publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii şi se află în dezbatere publică până pe 11 octombrie 2013.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri