Bucate moldoveneşti gătite de studenţi

Data publicării:
mancare moldoveni

Forfotă mare, în căminul studenţesc din Galaţi. Peste 30 de studenţi basarabeni şi-au scos reşourile pe holurile căminelor pentru a găti bucate tradiţionale ca la mama acasă.

După ce şi-au împărţit sarcinile, studenţii s-au apucat de gătit. Fetele au preparat sărmăluţe şi deliciosele poale în brâu, în timp ce băieţii au gătit iahnie de fasole la ceaun.

Mariana Blângău, studentă din Basarabia: "Astăzi avem sărmăluţe, plăcinte cu brînză şi varză, cartofi cu mărar, mămăliguţă, mâncarea noastră tradiţională care nu lipseşte, iar ca desert avem clătite".

După ce au terminat de gătit, studenţii au întins o masă mare, pe care au aşezat toate bunătăţile.

"Astăzi am servit o plăcintă cu ciuperci care este un pic diferită de a noastră, cea românească, şi o plăcintă cu cartofi care, de asemenea este o delicatese" spune un student.

"Mămăliguţă cu brânză, sarmale şi şuncă. Mâncare tradiţională moldoveanească pentru că de asta sărbătorim astăzi Basarabia culinară" declară alt tânăr.

De pe masa studenţilor basarabeni nu au lipsit băuturile tradiţionale moldoveneşti, precum palinca şi vinul.

"Cel mai cunoscut vin de la noi din Moldova este vinul roşu dulce, vinul Cahor. Spre exemplu, acest vin produs la mănăstirea Priana şi este binecuvântat de mânăstire" explică un student.

"Poţi să vorbeşti mult de vinul moldovenesc, dar dacă nu-l guşti nu-l înţelegi ce gust are. Foarte gustos" spune alt tânăr.

Andrei Jurcăneanu, preşedintele Clubului Studenţilor Basarabeni: "Basarabia culinară, eveniment organizat în cadrul Festivalului Zilei Basarabiei, ajunsă anul acesta la ediţia a 14-a prin care celebrăm cei 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România".

După ce s-au înfruptat din delicioasele bucate tradiţioanele, studenţii s-au îmbrăcat în straie populare şi au continuat petrecerea cu o horă moldovenească.

Reporter: Cornelia Mazilu

Operator: Ionuţ Mocanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri