BUZĂU. Case distruse de alunecări de teren

Data publicării:
alunecari buzau-1

Sărbători triste pentru sătenii din comuna buzoiană Blăjani. Alunecările de teren au afectat structura caselor, iar oamenii se tem că ar putea rămâne fără agoniseala de o viaţă.

"De la alunecările de teren s-a dărmat şi un zid. Al doilea stă să cadă, se vede acolo că este destul de afectat. Cel puţin jumătate de metru s-a depărtat" spune un sătean.

Uşile şi geamurile caselor nu se mai închid, iar pentru a se proteja împotriva frigului oamenii au astupat crăpăturile cu haine.

"Acum le-am băgat, că venea vântul, ne lua vântul cu totul şi am mai proptit aşa" explică alt localnic.

Şi casa viceprimarului localităţii a fost atinsă de fenomenul alunecărilor de teren. Împreună cu familia, acesta şi-a părăsit deja locuinţa şi s-a mutat la rude.

Mihaela Ioniţă: Am fost nevoiţi să strângem lucrurile şi să ne mutăm că numai Paşte nu este ăsta pentru noi. Avem asigurare, sperăm să vină să vadă că sunt pagube şi să ne despăgubească în vreun fel".

Cei care nu şi-au părăsit încă locuinţele trăiesc cu teama să nu fie prinşi sub dărâmături.

"În fiecare noapte se aude trasnind. Acoperişul casei este în pericol să se prăbuşească" povesteşte un localnic.

Primăria face o evaluare a pagubelor şi încearcă să rezolve o parte din probleme.

Iulian Ioniţă, viceprimarul comuna Blăjani: "Este afectat drumul judeţean 215 A pe o distanţă de 200 de metri, două podeţuri, stâlpii de electricitate şi reţeaua de telefonie fixă şi internet".

Sătenii care nu au casele asigurate vor primi de la Guvern doar materiale de construcţii.

Călin Iosif, purtător de cuvânt Prefectura Buzău: "În condiţiile în care cetăţenii respectivi nu au asigurare, singura modalitate de a fi sprijiniţi de către Guvern este alocarea de materiale de construcţii pentru reparaţii sau reclădirea locuinţelor".

Patru sate din judeţul Buzău sunt afectate de alunecările de teren din ultimele două săptămâni, cele mai grave situaţii fiind în Pardoşi.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Vlădoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri