Casa Studenţilor din Galaţi, în prag de faliment. Fără o rectificare de la bugetul de stat, instituția se va închide

Data publicării:
casa cultura studenti

Anul acesta, Casa de Cultură a Studenţilor din Galaţi a primit de la bugetul de stat 50.000 lei pentru acţiuni şi proiecte studenţeşti. Banii au fost, însă, utilizaţi pentru utilităţile curente şi pentru plata datoriilor mai vechi către furnizori, datorii care se ridică la 100 000 de lei.

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galați: "La secretariatul Casei de Cultură a Studenților Galați, în ultima perioadă, este mai mult liniște. Telefonul nu sună, iar conexiunea la internet nu funcționează. Și asta pentru că serviciile de telefonie mobilă, fixă, faxul și internetul au fost sistate."

Dorin Coteț, director Casa de Cultură a Studenților Galați: "Comunicarea noastră dintre instituţie noastră si minister se realizează prin poşta militară, atunci când avem ceva urgent de trimis. In cazuri exceptionale sau cand avem cum, mai folosim niste stick-uri de internet personale .

Georgiana Ciurea, reporter Digi24 Galați: "Dacă datoriile pentru apă rece și curent au fost reeșalonate sau amânate pentru următoarea perioadă, vanele de la agentul termic au fost sigilate. Din acest motiv, acum la casa de cultură a studenților nu curge apă caldă."

În 2014 au fost anulate toate festivalurile cu tradiţie, organizate de Casa de Cultură a studenţilor, fie că vorbim de teatru contemporan, rock, folk sau break-dance.

Igor Bejan, director adjunct Casa de Cultură a Studenților Galați: "Nu le putem asigura nici transport, nici cazare, nici decor, hăinuțe. În ciuda performanențelor pe care le-am demonstrat și a faptul că suntem a treia casa de studenți pe țară."

Printre trupele de succes ale Galațiului, care nu mai poate acum să-și desfășoare activitatea este și trupa de teatru - De ce ficatul?

Elena Bujor, actor trupa "De ce ficatul?": "Sunt probleme cu banii, nu au fonduri sa ne trimită la festivaluri, nu au fonduri sa ne dea căldură în săli. Pe timpul iernii nici nu era discuţie, mergeam la mine acasă. Am rămas trei şi nu avem bani de casting. În trei se poate dacă am avea şi regizor. Dar regizor nu avem pentru că nu avem cu ce să-l plătim."

Reprezentanții Universității Dunărea de Jos regretă starea în care a ajuns Casa de Cultură a Studenților, dar nu o pot ajuta, pentru că nu este în subordinea lor.

Iulian Bârsan, rector Universitatea "Dunărea de Jos": " Eu cred că o să se rezolve situația, este nevoie de câteva milioane de lei necesari pentru curent, apă, pentru utilități. Sper să se rezolve după rectificare."

Dacă în urma rectificării nu vor primi bani, reprezentanții Casei de Cultură a Studenților din Galați vor fi nevoiți să pună lacătul la instituție.

reporter: Georgiana Ciurea
operator: Gelu Mormoloc, Dan Lare

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri