Colectarea selectivă a deşeurilor, în pagubă

Data publicării:
gunoi statie sortare

Sistemul de colectare selectivă şi de sortare a gunoiului a făcut parte dintr-un proiect finanţat prin programul ISPA, implementat încă din 2011.

Întregul program a avut o valoare de 23 milioane de euro, iar banii au fost folosiţi pentru cumpărarea de utilaje noi, pentru containere de colectare separată, dar şi pentru o staţie de sortare performantă.

Până acum, investiţia nu şi-a dovedit însă eficienţa din punct de vedere economic.

Ionuţ Pucheanu - directorul societăţii Ecosal: "În momentul de faţă, din punct de vedere al costurilor aferente cu reciclarea şi cele de revânzare suntem pe minus. Costurile sunt aproape la nivel dublu faţă de ceea ce reuşim să scoatem".

Motivul pentru care diferenţele sunt atât de mari sunt legate şi de eficienţa sistemului de reciclare.

Staţia de sortare de la Galaţi a fost proiectată să proceseze 6.000 de tone de deşeuri pe an, iar până acum, cantitatea maximă procesată anual a fost de 1.000 de tone.

Cerasela Ţocu - coordonator staţia de sortare: "Cantitatea medie este cam de... deci şi PET-uri şi hârtie, în total, sunt cam trei patru tone. Ea ar trebui să lucreze la o capacitate mult mai mare, dar nu e... aducându-se din oraş, atât se colectează, atât se aduce".

La ineficienţa sistemului de reciclare se adaugă şi faptul că materialele plastice şi cartoane sunt adunate de cei care le vând la centrele de colectare înainte ca maşinile de la Ecosal să apuce să le ridice.

Din cele 220 de grupuri de containere pentru colectarea selectivă, 40 au fost distruse de căutorii de plastic.

Pentru a preveni furturile, cei de la Ecosal au început un program de izolare a pubelelor ecologice cu garduri din plasă de sârmă.

Ionuţ Pucheanu - directorul societăţii Ecosal: "Din cele 182 pe care le avem în momentul de faţă la nivel de Galaţi am reuşit anul trecut să securizăm 60."

Gălăţenii sunt de părere că sistemul ar putea fi eficient doar dacă furturile ar fi oprite, dar şi dacă oamenii ar strânge separat gunoiul şi l-ar depozita corect.

"Ar fi bine dacă toată lumea ar fi civilizată. Dar nu e... nu e" spune un gălăţean. 

"Gunoiul este al Ecosalului, nu? Plasticul îl adună altcineva noaptea şi dimineaţa" declară alt localnic.

Reprezentanţii Ecosal spun că, în ultimii ani, ritmul de colectare a crescut, motiv pentru care, la sfârşitul anului 2015 speră ca sistemul de sortare şi recilare să devină eficient.

reporter: Tudor Neacşu
operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri